Balenović: Legalizira li Hrvatska teror poslodavaca prema zviždačima?

Vesna Balenović
Autor/ica 19.9.2017. u 10:30

Balenović: Legalizira li Hrvatska teror poslodavaca prema zviždačima?

Da u Hrvatskoj pošti i dalje nije posloženo sve kako treba ukazuje najnoviji slučaj otkaza kojeg je dobio zviždač daruvarski poštar Goran Mamić. Nakon šutnje nadređenih i Uprave Hrvatske pošte na višegodišnje pritužbe da su poštari preopterećeni brojem pošiljki, da im se za dostavu permanentno proširuje broj kućanstava, te da svakodnevno moraju raditi po sat do dva prekovremeno, što im se nikad ne plaća, poštar Goran Mamić odlučio se oglasiti putem Facebooka. U uvjerenju da će na taj način potaknuti Upravu Hrvatske pošte na rješavanje problema i nepravilnosti, dogodilo se suprotno. Zviždač Goran Mamić pozvan je u ured Hrvatske pošte u Zagreb, ne da elaborira probleme o kojima se godinama oglašava, već da preuzme izvanredan otkaz! Takvim postupkom Uprava pošte dokazala je svoju nespremnost na dijalog i nesposobnost da vodi i organizira posao Hrvatske pošte na optimalan i zakonit način – upozorava Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“.

Neka predsjednik Uprave odjene poštarsku odoru i pokuša dijeliti pošiljke

Predlažemo predsjedniku Uprave Hrvatskih pošta Ivanu Čuli, kako bi bolje razumio probleme djelatnika Hrvatske pošte, da na mjesec dana odjene poštarsku odoru s kapom, zaduži bicikl ili mobilnu torbu s kotačićima, da ujutro u 6 sati  preuzme 500-tinjak ili više pisama, te ih u jednom od npr. daruvarskih rajona razdjeli tijekom osmosatnog radnog vremena. Usput, da se ne bi dosađivao po domaćinstvima može očitati i električna i plinska brojila. Bi li retorika i službeni stav Hrvatske pošte, nakon jednomjesečnog poštarskog angažmana predsjednika Uprave prema otpuštenom poštaru Goranu Mamiću ostao isti? Kada bi predsjednik Uprave Ivan Čulo, u ulozi poštara, hodajući od jednih do drugih kućnih vrata, shvatio da preuzetu dnevnu količinu posla ne može obaviti kroz osmosatno radno vrijeme, već u pravilu sa  sat do dva sata dodatnog prekovremenog rada, bi li bio zadovoljan? Bi li se pobunio kad bi shvatio da taj prekovremeni rad nikad neće biti plaćen i da će ukoliko se požali na uvjete rada i na kršenje radnih prava, biti najuren iz Hrvatskih pošta s Izvanrednim otkazom u džepu, kao najveći neradnik, klevetnik i lažac? Nepravda i kršenje zakona neprihvatljivi su samo ako pogađaju rukovodnu strukturu, ali ako se odnose na  obične djelatnike, kao što su poštari, onda je to posve prihvatljiva praksa – zaključuje Vesna Balenović.

Upravi lakše dijeliti otkaze nego rješavati probleme

Pitamo se je li Uprava Hrvatskih pošta ikad saslušala, pročitala i najozbiljnije razmotrila primjedbe i prigovore poštara o mobbingu, nepravilnostima, lošoj organizaciji rada i neisplatama prekovremenih sati? Je li itko ikad iz Uprave Hrvatskih pošta odgovarao za kršenje zakonitosti poslovanja i zakidanje radničkih prava? Je li bilo kakve reakcije na prigovore i kritike, osim  kao u slučaju Gorana Mamića, dodjele izvanrednog otkaza?- pita Vesna Balenović.

Iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte potvrdili su cijeli slučaj uz obrazloženje kako je narušavanje ugleda Hrvatske pošte istupanjem u javnosti bilo putem medija ili društvenih mreža osobito teška povreda obveza iz radnog odnosa, te da daljnji radni odnos s počiniteljem tako teškog djela više nije moguć.

Otkaz Upravi Hrvatske pošte, a ne poštaru!

Potreba za konstantnim prekovremenim radom govori nam o lošoj organizaciji i raspodjeli posla u Hrvatskim poštama, a neplaćanje prekovremenog rada poštara govori o kršenju zakonitosti poslovanja. Nakon što su na taj problem daruvarski poštari nebrojeno puta ukazivali svojim nadređenima, te nakon što Uprava  nije ništa učinila da bi se nepravilnosti uklonile, posve je razumljiv i opravdan istup zviždača poštara Gorana Mamića, koji se o navedenim problemima, na koncu, oglasio putem Facebooka.

Osobito tešku povredu obveza iz radnog odnosa, zbog višegodišnjeg nerješavanja problema na koje su ukazivali daruvarski poštari, počinili su članovi Uprave Hrvatske pošte, pa slijedom toga,  otkaz je zaslužila Uprava Hrvatske pošte, a ne poštar Goran Mamić.

Da Uprava Hrvatske pošte ne podnosi kritike dokazuje i slučaj Claudie Čović, bivše revizorice i voditeljice odjela u direkciji Hrvatske pošte, kojoj je nezakonito dan otkaz jer je svojim izvješćem upozorila Nadzorni odbor na nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju HP-a. I u slučaju Čović i u slučaju Mamić, Upravi Hrvatske pošte bilo je jednostavnije trenutno protjerati zviždača s radnog mjesta, nego ispraviti nepravilnosti, poštivati zakonitost poslovanja, prestati zakidati vlastite uposlenike i državni proračun, te boljom organizacijom pružiti građanima kvalitetniju uslugu.

Premijer Plenković morao bi reagirati!

Kao društvo ne smijemo dopustiti da zviždač Goran Mamić u neravnopravnoj borbi za svoja povrijeđena ljudska i radna prava ostane sam. Zviždač Goran Marić nije se oglasio samo u zaštitu svojih povrijeđenih radnih i ljudskih prava, već i prava preostalih djelatnika Hrvatske pošte, a u čemu su se mogli prepoznati i svi drugi djelatnici, koji za svoj rad ne dobivaju plaću i koje njihovi poslodavci sustavno zakidaju. Ne smijemo dopustiti da velika i moćna Pošta krši zakone i gazi po svojem dojučerašnjem djelatniku, kako se to nekome u Upravi Pošte prohtje. Ne smijemo okretati glavu od Gorana Mamića, jer svi smo mi Goran Mamić!

Europski parlament prošle godine preporučio je državama članicama bolji pravni okvir za zaštitu Zviždača. Zašto su hrvatski političari koji su svoje fotelje u Europskom parlamentu zamijenili foteljama u Vladi RH, zaboravili na preporuku Europskog parlamenta i svoje građane izložili ucjenama, mobbingu i teroru poslodavaca? Postajemo li država u kojoj je teror poslodavaca prema djelatnicima i zviždačima prihvatljiv i ozakonjen? – pita Vesna Balenović.

Nezakonito i nepravedno sankcioniranje zviždača Gorana Mamića ne smijemo promatrati kao izoliran slučaj, veća kao model koji je u Hrvatskoj svakodnevna praksa. Pretvaramo li se u društvo obespravljene većine i manjine koja uz potporu politike provodi teror nad građanima? Pozivamo ministra rada Marka Pavića i premijera Andreja Plenkovića da se na konkretan slučaj očituju, osude ponašanje i zatraže odgovornost Uprave Hrvatske pošte, a zviždača poštara Gorana Mamića vrate na posao. Postupe li tako, dokazat će da služe građanima, da zavrjeđuju pozicije koje obnašaju  i da su opravdali povjerenje koje su im na izborima ukazali građani. Ogluši li se naša politika na ovaj pravedan zahtjev, nastavit će urušavati vlastiti kredibilitet i ubrzati mehanizam sata što odbrojava preostalo vrijeme njihove vladavine – rekla je Vesna Balenović.

Vesna Balenović
Autor/ica 19.9.2017. u 10:30