Balenović: Kanaderi ili ostavke

Vesna Balenović
Autor/ica 24.7.2017. u 10:38

Balenović: Kanaderi ili ostavke

Nema potrebe da nas bilo tko više uvjerava da je Strategija nacionalne sigurnosti  dobra  i da pruža najveću moguću sigurnost Hrvatskoj. Svaki dan iznova takvu tvrdnju demantiraju brojni požari i  štete koje trpe građani i gospodarstvo Hrvatske. Razumijemo želju pojedinaca da imamo eskadrilu najnovijih borbenih zrakoplova, kako se Hrvatskoj ne bi ponovila 1991. godina. No, takve usporedbe su apsolutno neobjektivne, jer za razliku od 1991. godine, danas imamo odlično ustrojenu, osposobljenu,  iskusnu i opremljenu vojsku.  Svatko  tko bi krenuo na Hrvatsku s kopna, zraka ili mora zna što bi ga dočekalo i kako bi u tom sukobu prošao. – rekla je Vesna Balenović.

Druga su vremena

Da nas je kojim slučajem državni vrh 1991. godine u Domovinskom ratu vodio kako nas današnje vodstvo vodi u borbi protiv požara, Hrvatska nikad ne bi bila samostalna, bila bi vjerojatno tek „vojna oblast“ pod vodstvom nekog  jugogenerala.

Ono što su Hrvatskoj bili goloruki  branitelji 1991. godine danas su hrabri vatrogasci.  Svako vrijeme nosi svoje ugroze. Hrvatska je 1991. godine imala hrabro srce, ali nije imala naoružanje. Ako smo tada  imali raznorazne političke savjetnike koji su na najvišoj svjetskoj razini blokirali nabavu potrebnog  oružja Hrvatskoj, nemojmo danas ograničena novčana sredstva ulupavati u nepotrebne borbene zrakoplove, već tim financijskim sredstvima nabavimo neophodne protupožarne kanadere. Danas su druga vremena! Hrvatskoj ne prijeti agresivna Srbija, niti Crna Gora,  kao što svakodnevno prijete katastrofalni požari s kojima je Hrvatska u pravom, realnom, opasnom i svakodnevnom ratu, a da to njeno vodstvo niti vidi, niti shvaća. – rekla je Balenović.

Istina najviše boli

Da istina najviše boli potvrđuju brojni slučajevi. Kada sam 2001. godine prijavila kriminal u INI, kojeg je DORH 11 godina kasnije priznao, tadašnji premijer Ivica Račan, umjesto da se obračunao s kriminalcima iz svojih redova, rekao mi je da svojim poštenim i javnim  istupom  sramotim Hrvatsku!?  Danas sam te iste riječi čula od jednog člana vladajuće stranke, koje je uputio mladoj omiškoj fotografkinji Damiri Kalajdžić koja je ovjekovječila svojim fotografijama vatrenu stihiju u Strožancu. Fotografije neobuzdanog kataklizmičkog požara objavili su svjetski mediji poput Washington Posta i  CNN-a. Vladajući su se opet našli prozvanima, jer se postavilo pitanje je li se taj požar mogao obuzdati i, staviti pod kontrolu ranije? Javno se dovelo u pitanje Nacionalnu sigurnost i sposobnost Vlade da kontrolira situaciju. Zbog takvog pristupa, poput stava Ivice Račana o kriminalu  u INI iz 2001. godine, za svoje briljantno fotografsko svjedočenje mlada fotografkinja Damira Kalajdžić doživjela je status državnog neprijatelja i osudu vladajućeg HDZ-a, da isto tako kao i ja sramoti Hrvatsku! Bolest svih dosadašnjih vlasti u Hrvatskoj je da ne otklanjaju uzročnike katastrofa, već prikrivaju vlastitu nesposobnost i neodgovornost.- tvrdi Balenović.

Kanaderi ili ostavke!

Kako ne bi svakodnevno slušali vijesti o novim katastrofalnim požarima sa štetama, ne 42 milijuna kuna, već realno deset puta većim, potrebno nam je više kanadera. Kada bi na požarište umjesto jednog kanadera i jedne vodene bombe svakih 5 minuta, bilo upućeno desetak kanadera, koji bi ispuštali svoje vodene bombe svakih petnaestak sekundi, Hrvatska ne bi gorjela, nad Splitom, kao drugim najvećim gradom u Hrvatskoj ne bi u sred bijela dana od dima bio mrak!

Hitno je potrebno promijeniti odluku o nabavci eskadrile od 16 borbenih zrakoplova u korist nabave trideset i više kanadera.  Takvu odluku podržava većina građana Hrvatske  i svi koji su gorjeli od Istre, Primorja, Dalmacije do Konavala i Prevlake. Ako to nije jasno premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima, onda je hitno potrebno promijeniti  takvu neodgovornu vlast. Do tada na dušu, predsjednice kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, premijera Plenkovića, poslušnih ministara i svih koji podržavaju ratobornu, a ne gospodarski osviještenu politiku, ići će sve ljudske žrtve, spaljeni domovi, stada, maslinici, loze, prekinuta turistička sezona i ostala šteta nastala požarima, koje požrtvovani vatrogasci sa zastarjelom i oskudnom tehnikom nisu mogli na vrijeme obuzdati.

Svima nam je jasno da će požara biti svakim danom i svakom sezonom sve više.  Ako splitski požar nije dovoljna opomena Vladi i Pantovčaku da umjesto borbenih zrakoplova nabave protupožarne kanadere,  koliko se onda velika tragedija mora dogoditi da u vremenu i prostoru  dezorijentirani politički vrh promjeni svoju krivu odluku. – pita Vesna Balenović

Zadnja velika nabavka protupožarnih aviona raspisana je davne 2007. godineNabavka dva kanadera i tri Air Tractora dogovorena je na Sanaderovoj Vladi tri tjedna uoči jedne od najvećih mirnodopskih tragedija u Hrvatskoj, pogibije 12-orice vatrogasaca na Kornatima. Rimskog cara Nerona inspirirao je Rim u plamenu, naše vladare s Pantovčaka i Markovog trga koji su zaboravili kornatske heroje, nije impresionirao niti plamteći Split. Oni očito očekuju još atraktivnije požare i tragedije za svoju inspiraciju!

Vesna Balenović
Autor/ica 24.7.2017. u 10:38