Odluka o raspuštanju danas u Saboru, Hrvatska ponovno ide na izbore

tačno.net
Autor/ica 20.6.2016. u 08:23

Odluka o raspuštanju danas u Saboru, Hrvatska ponovno ide na izbore

HRVATSKI SABOR danas u 12 sati nastavlja sjednicu, na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražio ukupno 91 zastupnik i zastupnica u osam odvojenih prijedloga. Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red, iako su mnogi izrazili bojazan da će on manipulirati tom odlukom i odugovlačiti sa stavljanjem te točke na dnevni red sjednice. I sam Reiner usmeno se obvezao na stavljanje navedene stavke na dnevni red za vrijeme sutrašnje sjednice, provocirajući s opaskom kako bi on “teoretski to mogao zavlačiti do kraja mandata jer pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa”.

“Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi 15. srpnja “, izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a prekjučer.

Nakon konzultacija na Pantovčaku u petak, i sama Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na predsjednika Sabora Željka Reinera da glasanje o raspuštanju Sabora što prije uvrsti na dnevni red Sabora.

Što slijedi nakon raspuštanja Sabora

“Ustavnopravna logika zahtijeva da se o tome raspravlja odmah, bez odgode. I sada, navodno, postoji neka dvojba – a što ako predsjednik Sabora odluči otezati s raspravom i glasanjem o tome, ako stavi na dnevni red, ali prvo obrađuje sve druge točke, a ovu pusti za kraj. Poslovnik HS-a to omogućava, ali bi to bio ustavnopravni skandal prve vrste. Uostalom on je to i sam najavio i otklonio svaku sumnju u njegovo eventualno postupanje suprotno ustavnopravnoj logici, načelima i vrijednostima, tako da ne sumnjam u njegovo postupanje”, objasnila je stručnjakinja za Ustav Sanja Barić.

Nakon što je Sabor raspušten, sve je na predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

“Ona mora pričekati činjenicu samog raspuštanja. U tom smislu je odluka prvo na njima, a nakon toga je na njoj da raspiše izbore u roku 30 do 60 dana”, naglasila je Barić.

Izbori najverojatnije slijede u rujnu, a najizgledniji datum je 4. rujna.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 20.6.2016. u 08:23