Verenica Džamala Kašogija tužila saudijskog princa pred sudom u SAD

RSE
Autor/ica 21.10.2020. u 09:03

Verenica Džamala Kašogija tužila saudijskog princa pred sudom u SAD

Hatidže Čengiz, verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija podigla je tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije, Mohameda bin Salmana, optužujući ga da je naredio ubistvo. Čengiz i grupa za zaštitu prava koju je Kašogi osnovao pre svoje smrti pokrenuli su postupak protiv bin Salmana i više od dvadeset drugih najviših saudijskih zvaničnika.

U tužbi se navodi da je Kašogi ubijen „prema uputstvu optuženog Mohameda bin Salmana. “Cilj ubistva bio je jasan – zaustaviti zagovaranje gospodina Kašogija u Sjedinjenim Državama … za demokratske reforme u arapskom svetu“, kaže se u tužbi. U video konferenciji u utorak, advokati Hatidže Čengiz rekli su da je fokus tužbe da američki sud prestolonaslednika smatra odgovornim za ubistvo i da pribave dokumente koji otkrivaju istinu, prenosi Vašington post. „Džamal (Kašogi) je verovao da je u Americi sve moguće i polažem nade u američki sistem pravosuđa da bi se postigla mera pravde i odgovornosti“, rekla je Čengiz.

Kašogi, kolumnista američkog Vašington posta, kritičar saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, poslednji put je viđen u saudijskom konzulatu 2. oktobra 2018. godine gde je otišao po dokumenta za venčanje. Turski zvaničnici veruju da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno iz zgrade. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

U decembru 2019. Krivični sud u Rijadu osudio je pet osoba na smrt zbog „počinjenja i direktnog učešća u ubistvu žrtve“. Trojici drugih izrečene su zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine zbog „prikrivanja ovog zločina i kršenja zakona“. Troje ljudi proglašeno je nevinim, uključujući bivšeg zamenika šefa obaveštajne službe Saudijske Arabije Ahmada Asirija.

Saud al-Katani, bivši viši savetnik prestolonaslednika Mohameda, bio je pod istragom od strane saudijskog javnog tužilaštva, ali nije optužen. Prošlog meseca državni mediji izvestili su da je pet smrtnih kazni preinačeno u kazne od 20 godina zatvora.

RSE

RSE
Autor/ica 21.10.2020. u 09:03