Uskoro će biti proizvedeno dovoljno vakcina da se pokrije cijela populacija

RSE
Autor/ica 8.9.2021. u 08:43

Uskoro će biti proizvedeno dovoljno vakcina da se pokrije cijela populacija

Do kraja godine bit će proizvedeno dovoljno doza vakcina protiv COVID-19 da se pokrije cijela svjetska populacija, rekli su u utorak 7. septembra lideri farmaceutske industrije.

Postoji snažan jaz u stopama vakcinacije između bogatih i siromašnih zemalja, ali prag od 7,5 milijardi doza vakcina bit će postignut u septembru, rekao je Thomas Cueni, šef Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja na konferenciji za novinare u Ženevi.

Do 70 posto odraslih primilo je dvije doze vakcine u bogatijim zemljama, dok u Africi taj procenat iznosi samo šest posto. Prema podacima Airfinityja, kompanije za analizu podataka, mjesečno se proizvodi oko 1,5 milijardi doza vakcina svakog mjeseca.

Predviđa se da će globalna proizvodnja vakcina protiv korona virusa dostići 12 milijardi do kraja 2021. godine. To znači da čak i ako bogate žene žele da vakcinišu sve osobe starije od 12 godina, na raspolaganju će biti najmanje 1,2 milijarde doza vakcina dostupnih za siromašnije zemlje, naveli su i Airfinity.

“To znači da vlade koje još uvijek zadržavaju zalihe doza u slučaju nestašice, to više ne moraju raditi”, rekao je Cueni.

Iz Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača kažu da će do sredine sljedeće sedmice proizvodnja vakcina da dosegne 24 milijarde.

Albert Bourla, šef američkog Pfizera koji u saradnji sa njemačkim BioNTechom proizvodi vakcinu kaže da cijena vakcine nije problem. On kaže da njihova kompanija određuje cijenu doza prema ekonomskoj snazi zemlje u kojoj se prodaje.

Od kada se pojavio krajem decembra u kineskom gradu Wuhanu korona virus je zarazio preko 222 miliona ljudi širom svijeta, dok je preminulo više od 4,5 miliona.

RSE

RSE
Autor/ica 8.9.2021. u 08:43