Ruska vježba: Nuklearni bombarderi nasuprot Aljaske

Agencije
Autor/ica 15.8.2019. u 10:53

Ruska vježba: Nuklearni bombarderi nasuprot Aljaske

Foto: EPA

Ruski mediji prenose da let dva strateška bombardera potvrđuje sposobnost ruskih snaga da rasporede avione na 20 minuta udaljenosti od SAD-a.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je, u okviru trenažne vežbe, uputilo dva bombardera Tu-160 koji mogu da nose nuklearno oružje na ruski Daleki istok, nasuprot američkoj državi Aljaska, prenosi Tanjug.

List Rosijska gazeta objavio je na svom sajtu da taj let potvrđuje sposobnost ruskih snaga da rasporede bombardere na 20 minuta udaljenosti od SAD.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da su bombarderi, prešli put od preko 6.000 kilometara od svoje baze u zapadnoj Rusiji do Anadira u regionu Čukotke, nasuprot Aljaske.

Let ‘Bijelog labuda’

Strateški bombarder Tupolev TU-160, koji nazivaju i „Beli labud“, je supersonični avion koji je sposoban da nosi 12 nuklearnih projektila kratkog dometa i da preleti 12.000 kilometara.

Ministarstvo je saopštilo da je let deo taktičke vežbe, koja će trajati do kraja ove nedelje, a čiji je cilj uvežbavanje vazdušnih snaga da se repozicioniraju u vazdušnim operativnim poljima, kao i da dopune rezervoare u vazduhu.

Let je izveden usred povišenih tenzija u vezi kontrole naoružanja između Moskve i Vašingtona.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 15.8.2019. u 10:53