Prof.Dr. Edin Pobrić: Zbog čega podržavam “Povorku ponosa”!?

Prof.dr Edin Pobrić
Autor/ica 7.9.2019. u 19:40

Prof.Dr. Edin Pobrić: Zbog čega podržavam “Povorku ponosa”!?

Foto: Arhiv

  1. Zbog toga što je ovo pitanje Kulture a ne pitanje Prirode. Kultura je ta koja odobrava ili zabranjuje. Priroda nema svoje krajnje namjere i nema svoje zabrane. Sve što je moguće u prirodi, to će se najvjerovatnije i dogoditi.
  2. Zbog toga što nijedan organ ljudskog tijela, u toku svoje evolucije – kako potvrđuje nauka, nije prvobitno imao funkciju koju ima sada. Usta, na primjer, kada su se pojavila, služila su samo kao organ za hranu. Da li to znači da je danas poljubac neprirodan!? (Ko sa sigurnošću može reći šta je to prirodno?)
  3. Zbog toga što homoseksualnost jeste različita od heteroseksualnosti, ali to ne znači da se nužno isključuju u jednoj socijalnoj zajednici, kao što se u svojim razlikama ne isključuju crno naspram bijelog, veliko naspram malog, i kao što se u jeziku, iako imaju svoje suprotno značenje, ne isključuju riječi Da i Ne. Sva tri navedena para, samo na osnovu razlika, obezbjeđuju uslove svog postojanja (Ne možemo znati šta je veliko ako ne znamo šta je malo, ne možemo znati šta je crno ako ne znamo šta je bijelo i obrnuto. Riječ Da, ne bi imala smisao da ne postoji riječ Ne.) Priznati da postoje homoseksualni parovi, ne znači mijenjanje sistema vrijednosti nego njegovo struktuiranje.
  4. Zbog toga što homoseksualnost nije nešto nastrano i izopačeno, nego pripada onom dijelu Prirode koja se tako vješto u značenju poigrava sa ljudima (mi nismo u Prirodi nego smo u Kulturi i zato donosimo vrijednosne sudove).
  5. Zbog toga što priznavanje prava Drugima ne znači ukidanje prava tradiciji porodice, nego znači živjeti u skladu sa razlikama među nama.
  6. Zbog toga što je ta „Povorka ponosa“ danas ponajbolji simbol za sve one koji su drugačiji od onih koji imaju vlast i moć – one troglave aždaje ubličena kroz predsjedništvo i tri političke partije (koje misle da predstavljaju tri etnosa) a koje jedu svoju djecu, i nažalost simbol je sveukupne Drugosti – svih onih koji su na margini u BiH, i trpe jer ne pripadaju kulturološkom kodu vladajućeg kruga.
  7. Zbog toga, što Povorka simbolizira otpor dvadesetogodišnjoj torturi u BiH koja se održava samo iz dva razloga, a drugi nije bio moguć bez prvog: posijana mržnja i netrpeljivost naspram različitosti, i drugo zbog obilježene teritorije tri etnosa u kome se slobodno provodi ekonomska nadmoćnost manjine (pripadnici nacionalnih stranka) naspram većine (novac i radna mjesta su u rukama partija.)
  8. Zbog toga što je priznavanje postojanja „jedinstva različitosti“, uz ekonomske odnose (odsustvo političke mafije), najvažnije pitanje sekularne Bosne i Hercegovine. (Najteže je pristati da Te objašnjavaju Oni koje Ti objašnjavaš.)
  9. Zbog toga što je u ovom vremenu političke pornografije časno ne igrati u filmu koji režira SDA, SND, HDZ i ostali partijski sateliti, i podržati sve one koji su postali sramni kusur bahate vlasti.
  10. I na kraju, ni malo manje važno, potpuno su mi jasni svi oni koji su iz neznanja, ideoloških razloga ili obaveza prema nacionalnim partijama protiv „Povorke ponosa“, ali se ježim svih onih političkih dužnosnika i njihovih partija lijeve orijentacije koji flertuju i kalikuliraju oko ovog pitanja.

 

Prof.dr Edin Pobrić
Autor/ica 7.9.2019. u 19:40