NIKOLA VUČIĆ: „2021 će biti godina protiv toksične muškosti!“

Ružica Ljubičić
Autor/ica 1.1.2021. u 16:04

Izdvajamo

  • „Rezultat mog istraživanja je publikacija o kojoj sam pisao ove godine. To će biti značajna teorijska podloga za puno rada s ljudima, tako da će Nova godina biti godina borbe protiv toksične muškosti“, kazao je mladi reporter.

Povezani članci

NIKOLA VUČIĆ: „2021 će biti godina protiv toksične muškosti!“

Foto: Aida Redžepagić

Stekao sam dojam da muškarci vrlo često na loše poteze žena političarki ili liderki reagiraju s pozicije seksističke neprimjerenosti i arogantnosti, a da toga u pravilu nisu ni svjesni jer je seksizam upleten u našu kulturološku mrežu

Nikola Vučić je jedan od najpoznatijih televizijskih novinara koji se već od rane mladosti ističe svojom kompetencijom, objektivnim izvještavanjem i elokvencijom.

Ovaj mladi novinar je jedan od zaštitnih lica N1 televizije. Autor je televizijske emisije „Izvan okvira.“ Nikola je za Lola magazin najavio novi projekat vlastitoga istraživanja ne temu rodne kontrole i toksične muškosti.

U popularnoj emisiji „Izvan okvira“, Vučić se bavio temama kao što su rodno zasnovano nasilje i predrasude prema ženskom rodu.

„Jedna žena, koja je prošla kroz pakao obiteljskog nasilja, bila je toliko hrabra da se odlučila da javno govori o tome. Ona se zove Nermina Manović i ostali smo u kontaktu nakon emisije“, prisjetio se Vučić i istaknuo da su lični primjeri mnogo vredniji od teorijskog dociranja s visoka.

Vučić je pisao o temama u kojima je izrazio stav da je feminizam muško pitanje. Smatra da je to vrlo izazovno za mlade muškarce koji o tome čitaju, ali vjeruje u argumentacijsku pozadinu svojih tekstova.

Nikola Vučić je dobitnik nagrada UN Women u BiH, Udruženja BH novinari i Asocijacije XY u kategoriji TV novinarstva za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja 2017. godine i nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja Priznanje za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodjeljuje zajedno sa Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Za zanimanje o rodnoj ravnopravnosti je zaslužan njegov obiteljski odgoj i profesorica na studiju od koje je imao priliku učiti o feminističkim znanjima i iskustvima

Vučić smatra da bi novinari u kontekstu edukacije o rodnoj ravnopravnosti mogli puno više koristiti resurse javnog govora i da bi trebali više lobirati za vidljivost žena u medijskom prostoru.

„Stekao sam dojam da muškarci vrlo često na loše poteze žena političarki ili liderki reagiraju s pozicije seksističke neprimjerenosti i arogantnosti, a da toga u pravilu nisu ni svjesni jer je seksizam upleten u našu kulturološku mrežu“, upozorio je Vučić i zaključio da se novinari mogu educirati, ali da je put edukacije dug.

Lola magazin

Ružica Ljubičić
Autor/ica 1.1.2021. u 16:04