Josipović, Milanović i Leko položili vijence na Mirogoju: Hrvatska slavi 23. rođendan

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 10:34

Josipović, Milanović i Leko položili vijence na Mirogoju: Hrvatska slavi 23. rođendan

Foto: Davor KOVAČEVIĆ

Hrvatski državni vrh polaganjem vijenaca poginulima za domovinu i prvom predsjedniku obilježio Dan državnosti

Dan državnosti hrvatski državni vrh obilježio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj. Na 23. rođendan Hrvatske poručili su kako je na današnji dan stvoren dobar temelj te da hrvatska državnost seže do sedmog stoljeća.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko odali su počast domovini na Dan državnosti polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama Domovinskog i Drugog svjetskog rata, hrvatskim braniteljima te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Dan državnosti obilježava se u spomen na 25. lipanj kada je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o hrvatskoj samostalnosti i neovisnosti.

Danas se sjećamo prije svega onih koji su dali svoj život za Hrvatsku, kao i svih onih zaslužnih ljudi koji su doprinijeli da danas uživamo u slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj, poručili su predstavnici državnog vrha nakon polaganja vijenaca poginulim u obrani Hrvatske u dva rata i prvom hrvatskom predsjedniku na groblju Mirogoj.

„Danas se sjećamo svih uspjeha koje smo ostvarili, ali i problema koje imamo. Pred nama su ozbiljne zadaće, poslovi i reforme. No, ohrabreni poviješću i svim onim što je učinjeno otkad je Hrvatska slobodna i neovisna, siguran sam da su pred nama bolja vremena“, poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Premijer Milanović izjavio je kako se danas treba pokloniti onima koji su dali život za Hrvatsku, što je najviše što se može dati.

„Bilo je to vrijeme u kojem je trebalo donijeti krupne odluke, kada se nije znalo što će biti u sljedećem danu i sljedećoj godini. I danas, kao i prije 23 godine, trebamo donositi krupne i dalekosežne odluke koje nas neće stajati ljudskih života, ali pred nama su novi izazovi jer povijest nije statična“, izjavio je Milanović i poručio kako je hrvatska državnost starija od današnjeg dana prije 23 godine te da ona seže sve do sedmog stoljeća.

Predsjednik Sabora Leko izjavio je da je državnost koja je izborena odlukom Sabora, a onda i na vojnom polju, dobar temelj za izgradnju boljeg, demokratskijeg i prosperitetnijeg hrvatskog društva.

Predsjednik Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko nakon Mirogoja prisustvovali su svečanoj misi za domovinu u Crkvi svetog Marka koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 25.6.2014. u 10:34