Inicijativa za očuvanje okoliša: 33 škole iz jedanaest europskih zemalja prezentiralo je svoje projekte – sudjelovale su i dvije škole iz Hrvatske

Stefa
Autor/ica 5.6.2014. u 14:48

Izdvajamo

  • Na današnji dan potrebno je podsjetiti da je planet na kojem živimo više nego ikada ekološki ugrožen, pod ljudskim utjecajem. Kako bi se takav negativan trend ublažio, te u konačnici daljnje onečišćavanje spriječilo, međunarodna inicijativa Europske škole za živući planet svake godine organizira edukacije i pomoć u provedbi ekoloških projekata zainteresiranim školama

Povezani članci

Inicijativa za očuvanje okoliša: 33 škole iz jedanaest europskih zemalja prezentiralo je svoje projekte – sudjelovale su i dvije škole iz Hrvatske

Zagreb, 5. lipanj 2014 – Od 2. lipnja do 4. lipnja 2014. održan je završni događaj međunarodne školske inicijative Europske škole za živući planet (ESFALP), u Moieciu de Sus, u Rumunjskoj. U okviru ove inicijative, koja je održana po šesti put, sudjelovalo je 33 razreda iz 11 europskih država, koje su pripremile i provele različite projekte za održanje okoliša. Osnovna škola „Popovac“ i Osnovna škola „Drenje“ iz Hrvatske su također sudjelovale u projektu. Predstavljeni su svi projekti: samostalno uređeni školski vrtovi, ulična događanja, kazališne predstave i izložbe, kao i aktivnosti po principu učenici uče učenike. Važne prekretnice finalnog događaja su razmjena učenja i prevladavanje potencijalnih prepreka tijekom projekata, kao i jačanje inter-kulturalnih mreža. Participanti su zajednički stvorili kamen temeljac transnacionalnog Dana rijeka, koji će se održati u jesen 2014. „Europskim školama za živući planet želimo naučiti naše učenike da mogu promijeniti stvari. Radionicama pružamo im uvid u razne metode kako to mogu učiniti i artikulirati svoje mišljenje u javnosti, te na taj način i druge motivirati da se brinu o okolišu“, kaže Barbara Tauscher, voditeljica WWF programa obrazovanja za okoliš u Austriji.

Trideset i tri razreda iz Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Austrije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Češke, Ukrajine i Mađarske sudjelovalo je u ovogodišnjoj inicijativi Europskih škola za živući planet. Sedam mjeseci, mladi između 13 i 17 godina zajednički su radili na različitim ekološkim projektima. Provodili su istraživanja, razgovarali s donositeljima odluka i odlazili na izlete u prirodu. Projektne ideje i njihove realizacije su u potpunosti ovisile o kreativnosti učenika. Nastavnici su podržavali svoje učenike kao projektni treneri. Na velikom završnom događanju, jedan nastavnik i jedan učenik iz svakog projektnog tima otputovali su u Moieciu de Sus, u Rumunjskoj. Tamo su predstavili postignuća svog rada, razmijenili mišljenja o izazovima s kojima se suočavaju i zadnje, ali ne i najmanje važno – učili jedni od drugih.

ziviplanet2

Mladi i njihovi nastavnici dobili su vještine koje su im potrebne kako bi realizirati planirane projekte, tijekom pripremnog kampa na početku školske godine u Austriji. Kroz radionice i otvoreni trening sudionici su informirani o projektima Dunav – europska linija života i Ekološki otisak – kako održitvo koristiti izvore našeg planeta. Projektni menadžment, team building i odnosi s javnošću su također podučavani. „To je bio prvi projekt u kojem sam sudjelovao sa svojim studentima izvan granice Hrvatske i mnogo mi je značilo naučiti kako planirati projekt i uvidjeti sve korake, od smišljanja ideje do razrade ciljeva, i konačno provedbe projekta. Upoznao sam mnogo divnih kolega i ESFALP-ovaca“ kaže Goran Podunavac iz Hrvatske.

Akcije na temu zaštite okoliša ne završavaju s konačnim događajem: zajednički je stvoren ESFALP Dan Rijeka. Dan će se održavati u jesen 2014 transnacionalno i slavit će se u svih 11 europskih zemalja iz ESFALP projekta. Zajednička tema će biti rijeka. Ovaj ekološki dan je još jedan važan korak u cilju podrške stvaranja mreže ekološki aktivnih mladih ljudi koji pokazuje kako ekološko obrazovanje funkcionira.

Mladi imaju moć oblikovati budućnost, i svi bismo ih trebali poticati da se brinu za okoliš te da stalno traže kreativna rješenja za napredak. To je razlog zašto ERSTE Zaklada podržava prekograničnu inicijativu Europske škole za živući planet, i vrlo smo impresionirani požrtvovanošću koju su pokazali i učitelji i učenici“, navodi Doraja Eberle, članica Upravnog odbora Zaklade ERSTE, te dodaje: „Ulaganje u obrazovanje znači shvaćanje europske budućnosti ozbiljno. Razvoj osjetljivosti za ekologiju u okviru međunarodnog projekta vrijedno je iskustvo za mlade, kao i za njihove učitelje“.

Ove godine, školska ekološka inicijativa Europske škole za živući planet održana je po šesti put. Od samih početaka, ukupno je 5 000 učenika, u dobi od 12 do 17 godina, iz 11 različitih europskih država sudjelovalo u inicijativi i ostvarilo svoje pojedinačne eko-projekte.

Stefa
Autor/ica 5.6.2014. u 14:48