Grad tolerancije: Uz smijeh i pjesmu u Sarajevu uspješno okončana treća Bh. povorka ponosa

L.K
Autor/ica 14.8.2021. u 13:42

Grad tolerancije: Uz smijeh i pjesmu u Sarajevu uspješno okončana treća Bh. povorka ponosa

Treća bosanskohercegovačka povorka ponosa, a druga koja je organizovana uz šetnju, upravo je završena na Trgu Bosne i Hercegovine bez ijednog incidenta.

Bh. povorka ponosa okončana je na Trgu BiH uz pjesmu, suze i smijeh. Učesnici su ponosno prošetali kroz grad i na koncu izjavili kako su sretni i zahvalni svima koji su danas podržali borbu za jednakost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba sa drugim osobama u BiH.

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog povorke. Šetali su i mlađi i stariji, a zastave i plakate nosili su i ponosni roditelji koji su danas izašli kako bi podržali svoju djecu. Nekolicina građana podržala ih je sa balkona i prozora obližnjih zgrada.

Okupljenima se obratio aktivista i član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Amar Ćatović zahvaljujući se svima koji su danas pružili podršku na različite načine.

“Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli biti ovdje, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine održana je prva povorka gdje smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svjesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dvije godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. LGBTQ osobama ovo je donijelo još nasilja i mržnje”, rekao je Ćatović.

Dodao je kako se LGBTQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

“Došlo je vrijeme da glasno i jasno govorimo o problemima s kojima se suočavamo. Niko nije rođen da živi u okovima zidova. I dvije godine nakon prve povorke i dalje se suočavamo sa ozbiljnom diskriminacijom. Uvijek su me učili da ne trebam vidljiv, ali ja ću biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe jer sam gej muškarac. Povorka ponosa je za sve jer ona živi riječi da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Zahtjevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor!”, zaključio je Ćatović.

Maida Zagorac iz Organizacinog odbora Bh. povorke ponosa kazala je kako ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije. Dodala je da je cilj gradnja društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara.

“Tražimo hitno usvanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora”, rekla je.

Zatražila je i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju.

“Mi smo osobe u pokretu, svi oni i sve one koji se ne uklapaju u nametnute društvene norme. Niti jedan identitet ne isključuje onaj drugi”, kazala je.

Ona kaže da je Povorka ponosa tu jer svi imaju prava da vole i žive život bez straha: “Svi imamo pravo na sigurnost koju nećemo plaćati. Od svojih prava odustati nećemo”.

Na Trgu BiH upriličen je muzički performans Esme Numanović, koja je istakla kako je veoma sretna što je dio povorke ponosa: “Insistiramo na slobodi koja ne ugrožava nikoga, slobodi izbora da bismo više bili sretni, a što manje tužni”.

klix.ba

L.K
Autor/ica 14.8.2021. u 13:42