Film ‘Birdman’ veliki pobjednik Oscara

tačno.net
Autor/ica 23.2.2015. u 10:10

Film ‘Birdman’ veliki pobjednik Oscara

Birdman je veliki pobjednik dodjele Oscara u kategorijama za najbolji film, režiju, fotografiju i izvorni scenarij.

Crna komedija “Birdman” Meksikanca Alejandra Inarritua nominirana u devet kategorija odnijela je u nedjelju Oscara za najbolji film, što mu je bila četvrta nagrada te večeri.

“Birdman” je veliki pobjednik 87. dodjele Oscara u kategorijama za najbolji film, režiju, fotografiju i izvorni scenarij.

U kategoriji na najbolji film natjecao se s “Odrastanjem”, “Snajperistom”, “Grand Budapest Hotelom”, “Igrom oponašanja”, “Selmom”, “Teorijom svega” i “Ritmom ludila”.

Inarritu je scenarist, reditelj i producent filma u kojemu uz Michaela Keatona glume Edward Norton, Naomi Watts i Emma Stone. Priča je to bivšem glumcu krilatog superjunaka koji se želi vratiti u dane slave.

“Ne želim govoriti. Oh, Bože! Žele da govorim jer je moj engleski užasan. Možda će vlada iduće godine uvesti pravila za useljavanje u akademiju”, našalio se primajući nagradu za najbolji film.

Glavne uloge

U glumačkim kategorijama Eddie Redmayne dobio je nagradu Američke filmske akademije za glavnu ulogu u filmu “Teorija svega” dok je Oskar za mušku epizodnu ulogu pripao J.K. Simmonsu za ulogu profesora muzike u “Ritmu ludila”.

Kod dama, Julianne Moore dobila je, očekivano, Oskara za ulogu profesorice koja pati od Alzheimera u ostvarenju “Zauvijek Alice” a Patricia Arquette je nagrađena Oskarom za sporednu ulogu u filmu “Odrastanje”.

Moore se natjecala s Rosamund Pike (“Gone Girl”), Reese Witherspoon (“Wild”), Marion Cotillard (“Dva dana, jedna noć”) i Felicity Jones (“Teorija svega”). Ovoj riđikosoj 54-godišnjoj glumici ovo je peta nominacija u karijeri. Redmayne se natjecao za Oscara za glavnu mušku ulogu sa Steveom Carellom (“Foxcatcher”), Bradleyjem Cooperom (“Snajperist”), Benedictom Cumberbatchom (“Igra oponašanja”) i Michaelom Keatonom (“Birdman”).

Sporedni glumci

 Patricia Arquette osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu hrabre majke koja se bori da odgoji svojih dvoje djece u “Odrastanju” Richarda Linklatera.

Arquette je primajući nagradu pozvala na jednake plate za žene u Sjedinjenim Državama.

Ovo je prvi Oscar za ovu 46-godišnju glumicu koja se o ovoj kategoriji natjecala s Emmom Stone (“Birdman”), Laurom Dern (“Wild”), Keirom Knightley (“Igra oponašanja”) i Meryl Streep (“U šumi”).

Film je zanimljiv po tome što je sniman dvanaest godina a prati odrastanje dječaka od 5. godine do punoljetnosti.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je J.K. Simmons, za ulogu psihotičnog učitelja jazza koji mladog bubnjara gura u muzički vrh u “Ritmu ludila”.

Simmons se natjecao s Markom Ruffalom (“Foxcatcher”), Edwardom Nortonom (“Birdman”), Ethanom Hawkeom (“Odrastanje”) i Robertom Duvallom (“Sudac”).

Primajući zlatni kipić iz ruku glumice Lupite Nyong’o zahvalio je supruzi i pozvao gledatelje da misle na svoje najbliže: “Nazovite mamu, nazovite tatu. Ako imate sreću da vam je jedan ili oba roditelja živi, nazovite ih. Nemojte slati sms. Nazovite ih.”

Ovo je prva nagrada američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti tom šezdesetogodišnjem glumcu. Bio je favorit za Oscara pošto je već osvojio Zlatni globus i nagradu Bafte.

Ostale nagrade

Oskara za najbolji adaptirani scenarij dobio je Graham Moore za “Igru kodova” a za najbolji originalni Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. i Armando Bo za film “Birdman”.

Za najbolji strani film proglašeno je poljsko ostvarenje “Ida” a za najbolji animirani “Grad heroja”.

“Ida”, poljska drama snimljena je u crno-bijeloj tehnici, poljskog reditelja Pawela Pawlikowskog o časnoj sestri koja otkriva svoje jevrejsko porijeklo i odlazi u potragu za svojim korijenima.

Natjecao se francusko-mauritanskim “Timbuktuom” koji je u petak trijumfirao na dodjeli Cezara, ruskim “Levijatanom”, estonskim “Tangerinesom” i argentinskim filmom “Wild Tales”.

“Napravili smo film o (…) potrebi šutnje i povlačenja iz svijeta i evo što smo dobili. U središtu smo buke i svjetske pozornosti. Ovo je sjajno”, rekao je Pawlikowski primajući kipić na pozornici kazališta Dolby u Hollywoodu.

Najbolji dokumentarni film je “CitizenFour” dok je Oskara za muziku dobio Alexandre Desplat za “Grand Budapest Hotel”. Najbolja numera je “Glory” iz filma “Selma”.

 Agencije

tačno.net
Autor/ica 23.2.2015. u 10:10