DISKRIMINACIJA PALESTINSKOG STANOVNIŠTVA: I američki znanstvenici pridružili se bojkotiranju Izraela

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 09:03

DISKRIMINACIJA PALESTINSKOG STANOVNIŠTVA: I američki znanstvenici pridružili se bojkotiranju Izraela

Američka studentska asocijacija, najvažnija sveučilišna udruga u SAD-u koja okuplja više od pet tisuća profesora i ostalih članova, zabranila je formalnu suradnju sa izraelskim akademskim institucijama, ali i nastavnicima koji su članovi dotičnih institucija

Autor: Robert  Bajruši, Jutarnji

Vodeći američki znanstvenici i akademici pridružili su se sve brojnijim skupinama koje bojkotraju Izrael, zbog diskriminacije palestinskog stanovništva. Radi se o Američkoj studentskoj asocijaciji (ASA) – najvažnijoj sveučilišnoj udruzi u SAD-u, koja okuplja više od pet tisuća profesora i ostalih članova, a koji su s dvije trećine glasova „za“ podržali bojkot izraelskih obrazovnih institucija, objavio je Guardian.

U usvojenoj rezoluciji navodi se kako se radi o „solidarnosti s palestinskim učenicima i studentima kojima se onemogućavaju njihove akademske slobode“, uz obrazloženje prema kojem „Izrael krši međunarodno pravo i rezolucije UN-a, a onemogućavanje učenja i studiranja za Palestince predstavlja državnu politiku koja krši ljudska prava“. Zbog toga je ASA zabranila formalnu suradnju sa izraelskim akademskim institucijama, ali i nastavnicima koji su članovi dotičnih institucija.

Glasanje je uslijedilo nakon smrti Nelsona Mandele, i dio je međunarodnog poziva na bojkot Izraela, po uzoru na nekadašnje kampanje protiv režima aparthejda u Južnoj Africi. Tako je prošli tjedan, najpoznatiji nizozemski proizvođač flaširane vode, tvrtka Vitens, prekinula suradnju s izraelskom firmom Mekorot, u znak protesta radi izgradnje židovskih naselja na Zapadnoj Obali. „Naša tvrtka zaključuje da bi bilo teško održati zajedničku suradnju u sadašnjim okolnstima, a da ta suradnja ne bude povezana s političkim kontekstom. Mi slijedimo međunarodno pravo“, obrazložili su iz Vitensa.

Britanska vlada je, također, upozorila poduzeća iz Velike Britanije koja namjeravaju poslovati na Zapadnoj Obali, da u tom slučaju riskiraju poslovnu reputaciju, a Europska unija je reducirala dodjelu stipendija izraelskim ustanovama koje su angažirane u izgradnji novih naselja na Zapadnoj Obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju. Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa izjavio je „Ovi pozivi na bojkot Izraela i to iz najdemokratskije slobodne nacije na svijetu, pokazuju Orvelovski moralni bankrot ASA. Ova institucija je puna predrasuda i izvan realnosti“, ljutito je reagirao Lauder.

Unatoč ljutnji izraelskih predstavnika, sve više znanstvenika, umjetnika i muzičara odbija sudjelovati na događajima i priredbma u Izraelu. Posljednji koji su se odlučili na bojkot su čuveni fizičar Stephan Hawking, glazbenic i Roger Waters, Elvis Costello, Brian Eno, Annie Lennox kao i režiser Mike Leigh.

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 09:03