Austrijski kancelar pod istragom zbog sumnji na korupciju

RSE
Autor/ica 7.10.2021. u 07:54

Austrijski kancelar pod istragom zbog sumnji na korupciju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom je zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je čelu Kurc.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pored Kurca pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

Kurz je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci na čijem je čelu austrijski kancelar, objavili su tužioci.

U saopštenju tužilaca navodi se da su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija, uključujući dva ministarstva. Ministar finansija Gernot Blumel potvrdio je da je u njegovom ministarstvu izvršen pretres, a austrijski mediji izvestili su da je su da je kancelarija Kurca takođe bila pretresana.

Tužilaštvo navodi da su između 2016. i 2018. godine “resursi ministarstva finansija korišćeni za finansiranje delimično manipulisanih istraživanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu”.

Ovo je u korelaciji sa vremenskim periodom u kojem je Kurc preuzeo vođstvo u konzervativnoj Narodnoj stranci i uveo je u vladu u koaliciji sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom (FPOe).

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija primila uplate u zamenu za objavljivanje naručenih istraživanja. Kompanija nije zvanično imenovana, ali je u austrijskim medijima identifikovana kao tabloid Oesterreich. Grupa koja vodi Oesterreich je u saopštenju negirala da je bilo kakvo krivično delo učinjeno prilikom naručivanja ili objavljivanja njihovih istraživanja.

Kurc odbacio optužbe

Kurc je odbacio optužbe Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju koje je protiv njega i nekoliko članova vladajuće Narodne stranke povelo istragu zbog pronevere i korupcije i nazvao ih montiranim procesima.

“Sada imamo nove istrage i opet se radi o konstruisanim optužbama po istom šablonu: tu se SMS poruke fragmentiraju, stavljaju u pogrešan kontekst i oko svega toga se isplete pravno-krivična konstrukcija”, rekao je Kurc u Brdu kod Kranja, gde je prisustvovao samitu o Zapadnom Balkanu.

Kurc je rekao i da su se “pokazale netačnim” ranije optužbe na njegov račun i na račun ministra finansija Gernota Blumela tokom istrage oko takozvane “afere Ibica”.

Drugi političari Narodne stranke ljutito su reagovali na pretrese i istragu. Zamenica generalnog sekretara stranke Gabriela Schvarz izjavila je da je u pitanju “predstava”, a optužbe nazvala “konstruisanim”.

Opozicija: Vlast pokušava da ‘ometa istragu’

Glavna opoziciona partija Socijaldemokrata (SPOe) saopštila je da su pretresi u sredu pokazali da se “ruši kula od karata Narodne stranke” i kritikovali tu stranku zbog “diskreditacije nezavisnog pravosuđa i pokušaja da ometa istragu”.

Vicekancelar Verner Kogler iz stranke Zelenih, koalicionog partnera stranke Sebastijana Kurca, rekao je novinarima da pretresi i istraga nisu imali uticaja na sposobnost koalicije da upravlja državom. On se, međutim, suprotstavio okarakterisanju pretresa kao “predstave”, ukazujući da je za pretrese bilo potrebno odobrenje sudije.

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu stranka je 29. avgusta produžila predsednički mandat.

Kurz je bio jedini kandidat na konvenciji Narodne stranke (OVP) i dobio je 99,4 posto glasova što je više nego 2017. godine kada je dobio 98,7 posto.

Ovo nije prva afera koja potresa austrijsku vlast u proteklim godinama. Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske stranke Hans-Kristijan Štrahe podneo je 2019. godine ostavku posle objavljivanja video snimka koji ga sumnjiči za pokušaj korupcije.

Tužioci su 2019. pokrenuli opsežne istrage o korupciji, nakon što je u nemačkim medijima Suddeutsche Zeitung i Spiegel objavljena vest, uz odlomke tajno snimljenog videa. U videu su prikazani tadašnji vicekancelar Austrije Strache i njegov kolega Johan Gudenus, kako na Ibici razgovaraju sa jednom ženom, koja je rekla da je povezana sa uticajnim ruskim oligarhom, o mogućnosti finansijske podrške u zamenu za pristup austrijskim javnim tržištima.

Razgovor je vođen pred austrijske izbore 2017. godine. Kurc je 2019. takođe stavljen pod istragu zbog sumnje da je davao lažne izjave parlamentarnom odboru za korupciju, ali nije optužen.

RSE

RSE
Autor/ica 7.10.2021. u 07:54