Navijači u službi politike: Negiranje genocida njihova je svakodnevnica

tacno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 07:41

Navijači u službi politike: Negiranje genocida njihova je svakodnevnica

Foto: Montaža / Sport1.ba

Navijačke skupine na Balkanu su od početka devedesetih bili u službi političkih stranaka. Oni su najčešće bili ti koji su slali poruke koji političari nisu mogli poslati.

Početak rata u bivšoj Jugoslaviji mnogi vezuju uz legendarnu utakmicu Dinamo- Crvena Zvezda u Zagrebu. Tada su navijači Crvene Zvezde predvođeni kasnije ratnim zločincem Željkom Ražnjatovićem Arkanom prekinuli meč.

Bio je to kraj zemlje bratstva i jedinstva.

Navijači u BiH su pod potpunom kontrolom političkih stranaka.

Negiranje genocida, veličanje zločina i zločinaca je njihova svakodnevnica.

Navijači Borca ponovo su na utakmici protiv Željezničara skandirali ratnom zločnicu Ratku Mladiću, zbog čega je susret u Bosanskom Novom zakratko bio prekinut.

Navijačka grupa Lešinari je tokom prvog poluvremena skandirala ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a sudija Mirza Kazlagić je u 36. minuti zaustavio igru, te je zatražio da zvanični spiker upozori pristalice banjalučkog kluba.

Nakon što je to i učinjeno, utakmica je nastavljena nakon dvije minute prekida.

Podsjetimo, Fudbalski klub Borac je prije nekoliko dana zbog ponašanja svojih navijača na utakmici 4. kola m:tel Premijer lige BiH protiv Igmana kažnjen novčano s 3.000 KM.

Lešinari su i tada skandirali zločincu Mladiću, a više od tri minute bila je istaknuta parola s porukom: “Rastu neki novi Srbi kao ljuta guja, skupo će vas koštati Bljesak i Oluja.”

tacno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 07:41