Spomenika žrtvama izbrisa u Sloveniji

tačno.net
Autor/ica 21.2.2013. u 14:43

Spomenika žrtvama izbrisa u Sloveniji

Izbrisani su  izbrisani. Nema jih. Ne postoje. Niko ih se ne siječa. V Prešernovem gledališču Kranj smo odlučili, da promenimo tok zaborava v siječanje. Objavljujemo natječaj za idejno rješenje spomenika žrtvama izbrisa u Sloveniji..

Prešernovo gledališče Kranj raspisuje natječaj za idejno rješenje spomenika žrtvama izbrisa u Sloveniji. Izabrano idejno rješenje će se realizirati kao scenografski element u predstavi 25.671, a bit će poslano i kao prijedlog slovenskoj Vladi, te gradskim vlastima u najvećim slovenskim općinama.

Podsjećamo, 1992. je Slovenija iz Registra stalnog prebivalištva izbrisala 25.671. osobu. Ostavljajući te ljude bez ikakvog pravnog statusa, Slovenija ni 21 godinu nakon brisanja nije donijela sustavno rješenje za njihove probleme, te im dala zadovoljavajuću materijalnu i nematerijalnu satisfakciju za ono što im je napravila. Uz to, Slovenija do danas po tom pitanju nije donijela rezoluciju koja bi dokumentirala od strane države kršena ljudska prava.

Kao pokušaj da se izbrisani i njihova sudbina ne zaborave, ali i kao podsjetnik da se sustavno kršenje ljudskih prava od strane države ne bi ponovilo, Prešernovo gledališče Kranj odlučilo se na ovu akciju.

Spomenik izbrisanim realizira se u okviru projekta 25.671 koju režira Oliver Frljić, a čija premijera je zakazana za 21. 3. 2013.

Natječaj za idejno rješenje traje do 4. 3. 2013. Svi prijedlozi mogu se slati na adresu:

Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj (s naznakom: Spomenik izbrisanima) ili na email: pgk@pgk.si.

tačno.net
Autor/ica 21.2.2013. u 14:43