U Tuzlanskom kantonu i dalje alarmantno: Gračanica bez struje

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 10:30

U Tuzlanskom kantonu i dalje alarmantno: Gračanica bez struje

Još uvijek je odsječeno oko 300 domaćinstava u mjesnoj zajednici Seona zbog prekida putne lokalne komunikacije prema ovom naselju. Iz dežurnog Operativnog centra Tuzla, potvrđeno je kako je tokom noći izvršena evakuacija 22 osobe iz mjesta Špionice.

Stanje u vezi sa poplavama i klizištima u Tuzlanskom kantonu još uvijek je alarmantno, iako je kiša prestala padati, potvrdio je Željko Mijatović, dežurni u Operativnom centru Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Na široj akumulaciji jezera Modrac vodostaj izmjeren jutros je 250 metara iznad nadmorske visine.  Na području općine Lukavac u protekla 24 sata vatrogasne jedinice su intervenisale više puta, a posebno se radilo na crpljenju vode iz više naselje i objekata. Voda se povukla iz centra grada, ističu, ali je ostala velika količina mulja.

U opadanju su vodotoci na području općine Srebrenik, a visina rijeke Tinje na mjernom mjestu Topića most iznosi 270 centimetara. Mjerenje je izvršeno jutros u 6 sati i 20 minuta.

Magistralni put za Orašje je prohodan, ali je kolovoz još uvijek mokar, a postoji i bojazan od odrona.

Još uvijek je odsječeno oko 300 domaćinstava u mjesnoj zajednici Seona zbog prekida putne lokalne komunikacije prema ovom naselju.  Iz dežurnog Operativnog centra Tuzla, potvrđeno je kako je tokom noći izvršena evakuacija 22 osobe iz mjesta Špionice.

Zbog velikih količina padavina, došlo je do plavljenja trafostanice u Gračanici, a cijeli grad još uvijek je bez struje. U stagnaciji je i vodostaj rijeke Spreče a koji je u jutrošnjim mjerenjima iznosio 550 centimetara.

Građani su tokom noći prijavljivali veliki broj klizišta. Ekipe su izvršile  evakucije tri porodice sa 11 članova u mjesnoj zajednici Raštela.

Prema posljednjim podacima, oko 550 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno je u Sprečkom polju. U protekloj noći na području općine Tuzla, građani su prijavili pokretanje 37 novih klizišta i plavljenje 93 objekta.

Ekipe za spašavanje su danonoćno na terenu i pomažu ugroženom stanovništvu koje je u strahu od novih plavljenja i pojave klizišta.

AA

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 10:30