Zurich u plamenu: anti-kapitalističke ljevičarske skupine žestoko se sukobile s policijom

tačno.net
Autor/ica 14.12.2014. u 13:55

Zurich u plamenu: anti-kapitalističke ljevičarske skupine žestoko se sukobile s policijom

Inače iznimno miran švicarski grad Zurich u petak navečer bio je, na iznenađenje mnogih, poprište vrlo žestokih sukoba. Automobili i poslovanja u centru grada su zapaljeni te je nastala znatna materijalna šteta. Naime, sukobili su se pripadnici anti-kapitalističkih ljevičarskih skupina i policija.

Prema pisanju lokalnih medija najmanje 7 pripadnika policije je hospitalizirano nakon sukoba. Na strani prosvjednika sudjelovalo je oko 200 osoba, većinom maskiranih.

Prosvjednici su bili naoružani željeznim palicama, tvrde izvori. Policija pak tvrdi kako su prosvjednici njih prvi napali – navodi se kako je zapaljeno jedno policijsko vozilo, a policijska oprema je ukradena.

Nedugo zatim u centar grada stižu policijska pojačanja i izbijaju žestoki sukobi. Anti-kapitalisti kreću u napad na policiju te pritom koriste već prepoznatljivo oružje – kamenje i molotovljeve koktele. Uz to također pale automobile, kontejnere za smeće te podižu barikade.

Za vrijeme nemira prosvjednici su porazbijali nekoliko izloga dućana u centru grada, a lokalni stanovnici bježali su u panici.

Policija je prosvjednike napala svim raspoložim “ne-smrtonosnim” sredstvima, uključujući gumene metke, suzavac i vodene topove.

Među prosvjednicima se mogao vidjeti veliki natpis na kojem je stajalo “Vratimo natrag ulice”, a riječ je o organizaciji koja se bori za društveno vlasništvo javnih površina. Za svoj pokret ističu kako je nenasilan. No, iz organizacije tvrde kako nemaju nikakve veze sa sukobima u centru Zuricha te ističu kako sukobi predstavljaju “besmisleno nasilje”.

Sami sukobi su potrajali oko 2 sata. Policija je uspjela protjerati prosvjednike tek oko ponoći. Gradske vlasti ističu kako je sedmero policajaca hospitalizirano, no nema informacija ima li ozlijeđenih na strani prosvjednika. Poznato je kako je uhićeno četvero muškaraca, između 20 i 36 godina. Dvojica su Švicaraca, jedan je Britanac, dok jedan ima državljanstvo Lihtenštajna.

Ovakvi nemiri se vrlo rijetko mogu vidjeti na ulicama najvećeg švicarskog grada, i jednog od najbogatijih gradova u Europi i svijetu. Šteta nastala za vrijeme sukoba procjenjuje se na više stotina tisuća eura.

“Nismo imali ovakve nerede već više od 10 godina. Takva želja za uporabom nasilja…”, komentirao je glasnogovornik lokalne policije, Marco Cortesi. “Primjerice, ubacili su baklju u policijski automobil. Uništili su restoran u kojem su ljudi večerali”, rekao je.

Žestoki anti-kapitalistički prosvjedi u Europi vjerojatno će postajati sve češći, a mete su nerijetko – kao i u Zurichu u petak – zgrade banaka. Otpor prema eksploatacijskoj naravi kapitalističke ekonomije postaje sve snažniji u Europi gdje veliki pritisak na radnike i dalje raste još od izbijanja financijske krize.

Advance.hr

tačno.net
Autor/ica 14.12.2014. u 13:55