Žestoke borbe na ulicama Kijeva, Ukrajina pokušava odbiti ruski napad

tačno.net
Autor/ica 26.2.2022. u 08:53

Žestoke borbe na ulicama Kijeva, Ukrajina pokušava odbiti ruski napad

foto: EPA-EFE

Trećeg dana ruske vojne invazije na Ukrajinu sve su intenzivnije borbe na ulicama Kijeva. Borbe se vode i na glavnoj gradskoj aveniji.

BBC izviještava da je iza stanovnika Ukrajine još jedna teška i neprespavana noć, a to se prije svega odnosi na građane glavnog grada. Čuju se eksplozije i pucnji. Vojska Ukrajine u Kijevu pokušava odbiti ruski napad.

Ukrajinska vojska je saopćila da je borba žestoka. Na društvenim mrežama je objavljen i videosnimak za koji se tvrdi da se na njemu vidi da se protiv ruskih vojnih vozila bori i molotvoljevim koktelima. Predsjednik ove države Vladimir Zelenski je ranije izjavio da će Rusija pokušati pokoriti Kijev.

Prema objavi na Facebook stranici ukrajinske vojske, više od 3.500 ruskih vojnika koji su učestvovali u invaziji je ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno.

Ambasador Ukrajine u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Aleksej Danilov uvjerava da je situacija u Kijevu pod kontrolom te da vojska njegove zemlje onemogućava da ruski vojnici zauzmu sve ono što je bitno.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je zatražila od Kongresa da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od 6,4 milijarde dolara. UN očekuje da će pet miliona Ukrajinaca pokušati napustiti državu, prenosi BBC.

Podsjećamo, Rusija je objavila da je zauzela grad na jugoistoku Ukrajine Melitopolj. Zelenski je jučer, 25. februara, poručio da je spreman pregovarati s Rusijom.

Ured ruskog predsjednika Vladimira Putina je odgovorio da je Rusija također spremna za pregovore te da bi oni trebali biti u Minsku. Međutim, Putin je pozvao ukrajinske vojnike da izvrše državni udar poručivši im da će s njima dogovor biti izgledniji, nego s vlastima Ukrajine.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.2.2022. u 08:53