Željeznička nesreća u Indiji odnijela najmanje 142 života

tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 10:48

Željeznička nesreća u Indiji odnijela najmanje 142 života

Foto: Reuters

Indijski spasioci završili su pretragu olupine voza koji je u nedjelju iskočio iz tračnica i odnio u smrt najmanje 142 ljudi, dok ih je više od 200 povrijeđeno.

Nesreća u državi Uttar Pradesh najteža je željeznička nesreća u Indiji od 2010. i ponovno je otvorila pitanje loših sigurnosnih standarda na državnoj željeznici koju svakodnevno koriste milioni Indijaca. Policija je izvijestila da su spasilačke službe završile potragu za preživjelima u 14 vagona koji su iskočili s tračnica u nedjelju rano ujutro dok je većina od 500 putnika spavala.

Prema lokalnim medijima voz je prevozio brojne porodice koje su zajedno putovale, najčešće u rodna mjesta na vjenčanja, jer je sada sezona vjenčanja u Indiji na vrhuncu. Indijski premijer Narendra Modi izrazio je na Twitteru “neizrecivu bol” zbog te tragedije.

Indijska željeznička mreža, jedna od najvećih na svijetu, ima teških sigurnosnih nedostataka, ali vozovi su najvažnija prijevozna sredstva koja omogućuju pokrivanje velikih udaljenosti u toj golemoj zemlji, bez obzira na vazduhoplovne linije.

Najveća nesreća indijskih željeznica dogodila se 1981. kad je voz pao u rijeku pri čemu je poginulo 800 osoba. Prema vladinom izvještaju iz 2012. blizu 15.000 osoba svake godine smrtno strada u željezničkim nesrećama, a autori ankete te podatke nazivaju masakrom. Modijeva vlada obećala je uložiti 137 milijarda dolara tokom pet godina u modernizaciju i sigurnost željeznica.

N1

tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 10:48