Zelenski: Rusija u potpunosti krši Povelju Ujedinjenih nacija

FoNet
Autor/ica 6.4.2022. u 09:09

Zelenski: Rusija u potpunosti krši Povelju Ujedinjenih nacija

Photo by Ukraine Presidency via ABACAPRESS.COM Photo: ABACA/ABACA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je članice Saveta bezbednosti UN da odmah zaustave rat u Ukrajini, naglašavajući da jedna od članica tog tela u potpunosti krši Povelju Ujedinjenih nacija.

U snažnom govoru video-linka, Zelenski je opisao prizore iz Buče, predgrađa Kijeva gde je ruska vojska, kako tvrdi Ukrajina, pogubila nekoliko stotina civila, i upozorio da Buča nije jedino mesto gde su počinjena takva zverstva, te da će se tek otkrivati nova mesta zločina nad civilima, javljaju agencije.

“Zelenski je rekao da se obraća „u ime uspomene na preminule“ koji su „umrli u mukama“.

„Civile su pregazili tenkovi. Odsečeni su im udovi, prerezani grkljani, žene su silovane pred svojom decom. Ti činovi se ne razlikuju mnogo od ponašanja pripadika Islamske države. A zemlja koja čini te zločine sedi ovde, u Savetu bezbednosti“, rekao je Zelenski.

On je pozvao je na dalje sankcije protiv Rusije koje bi odgovarale težini nezinih vojnih „ratnih zločina“ u Buči, gde su nakon povlačenja ruskih snaga pronađena tela poginuih i ubijenih civila.

Moskva oštro odbacuije tvrdnje Kijeva, poričući ubistva civila i tvrdi da je ukrajinska strana inscenirala prizore ubijenih civila na ulicama kako bi pridobila podršku Zapada.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužbe protiv ruske vojske nazvao je „neutemeljenima“, tvrdeć da ih „nije potvrdio nijedan očevidac“.

Ujedinjene nacije dokumentovale su smrt 1480 civila u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, ali Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) veru da su stvarne brojke znatno veće zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva. (kraj) vip

Međutim, OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov vidi optužbe iz Kijeva kao sabotiranje mirovnih pregovora.

Danas.rs

FoNet
Autor/ica 6.4.2022. u 09:09