Zatvara se Newseum, simbol slobode medija

AJB
Autor/ica 31.12.2019. u 10:02

Zatvara se Newseum, simbol slobode medija

Foto: EPA

Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika desetljećima je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja.

Muzej vijesti Newseum zatvara se, međutim, 31. decembra, prenosi Hina.

Zatvaranje Newseuma kao da je odraz nevolja s kojima se suočava američka medijska industrija – finansijskim poteškoćama i opetovanim napadima političkih lidera.

Muzej, koji među izlošcima ima vijesti o napadima 11. septembra ili o gradnji Berlinskog zida i dnevno je prikazivao naslovnice svjetskih medija, objavio je ranije ove godine da će se zgrada prodati Univerzitetu Johnsa Hopkinsa za 372,5 miliona dolara. Zgradu je dizajnirao arhitekt James Polshek.

Freedom Forum, neprofitna organizacija koju je pokrenuo Al Neuharth, osnivač dnevnika USA Todaya, obećala je da će nastaviti svoju misiju educiranja javnosti o važnosti slobode medija, ali nije otkrila hoće li otvoriti novi izložbeni prostor.

“Budućnost Newseuma u ovom trenutku je nejasna”, rekla je glasnogovornica Sonya Gavankar.

Premještanje primjeraka

“Trebat će nam najmanje šest mjeseci da uklonimo izložbene primjerke i premjestimo ih u arhivsku ustanovu. Nakon što se proces dovrši, počet ćemo razmišljati o tome što nam donosi budućnost”, rekla je Gavankar.

Prvi Newseum otvorio se 1997. u Arlingtonu u Virginiji, a 2008. je preseljen u prostor na sedam spratova vrijedan 450 miliona dolara u istoj aveniji u kojoj su Kapitol i Bijela kuća.

U više od dva desetljeća Newseum je održao stotine medijskih događanja i konferencija. Muzej je posjetilo gotovo 10 miliona ljudi.

Sudbina Newseuma oslikava potonuće medijskog sektora.

Hiljade američkih novina ugašeno je zbog finansijskih nevolja. Zaposlenih je četvrtinu manje u svim medijima te gotovo 50 posto u štampanim medijima, navodi Istraživački centar Pew.

Povjerenje u medije također se srozalo.

Svega četrdesetak posto odraslih Amerikanaca “mnogo” ili “prilično” vjeruje da novine, televizija i radio tačno i korektno izvještavaju, pokazuje Gallupova anketa objavljena u septembru. Prije pedesetak godina medijima je vjerovalo više od 70 posto ljudi.

Iako povjerenje u medije godinama pada samo po sebi, američki predsjednik Donald Trump koji medije opisuje kao “narodne neprijatelje” ubrzao je taj trend.

Pet sloboda

Newseum je nastojao biti nestranački muzej i promovirao je pet sloboda navedenih u prvom amandmanu američkog Ustava – slobodu vjeroispovijesti, slobodu govora, slobodu medija, pravo na okupljanje i slanje peticija vladi, rekla je glasnogovornica Gavankar.

“U ovoj zgradi je mnogo ljudi svih političkih pripadnosti otvoreno raspravljalo o budućnosti svih pet sloboda sadržanih u prvom amandmanu”, rekla je.

Posjetitelji kažu da će im nedostajati Newseum.

Cathy Cawley iz Aslanda u Virginiji htjela je vidjeti muzej još jednom prije nego što se zatvori zbog “sadržajnih i prekrasnih” izložaka. Posebno ju je dirnuo spomenik novinarima ubijenima na zadatku.

“Tada sam shvatila važnost slobode medija”, rekla je Cawley.

Nastavnica engleskog jezika Julia Greenwald dovela je grupu učenika iz osnovne i srednje škole u posjet muzeju prije zatvaranja.

“To je jedan od najboljih muzeja u Washingtonu. Žalosno je što se zatvara”, rekla je.

“S obzirom na trenutnu političku klimu vrlo je važno da djeca budu medijski pismena i uče o važnosti slobode medija”, zaključila je.

AJB

AJB
Autor/ica 31.12.2019. u 10:02