Zašto reklame za kladionice neće biti na dresovima fudbalskih ekipa iz Engleske?

RSE
Autor/ica 18.4.2023. u 08:24

Zašto reklame za kladionice neće biti na dresovima fudbalskih ekipa iz Engleske?

 foto: reuters

Klubovi engleske Premijer lige kolektivno su se složili da prestanu da prikazuju sponzorstva web-stranica za kockanje na prednjoj strani fudbalskih dresova od sezone 2026-2027.

Osam od 20 klubova u ligi trenutno ima kladionice kao sponzore, uključujući Newcastle United (Fun88), West Ham United (Betway) i Everton (Stake.com).

Očekuje se da će vlada Velike Britanije objaviti “bijelu knjigu”, odnosno prijedlog budućeg zakonodavstva o regulaciji kockanja.

Objava da je engleski vrh fudbala postao prva britanska profesionalna sportska liga koja je dobrovoljno pristala na ograničavanje sponzorstva klađenja naišla je na “opreznu dobrodošlicu” kod osnivača The Big Step, kampanje posvećene okončanju dugogodišnje veze između fudbala i klađenja.

James Grimes iz ove organizacije vjeruje da dobrovoljno prihvatanje klubova da se stvari moraju promijeniti predstavlja nesavršenu, ali važnu prekretnicu.

“Iako ovaj ishod nije savršen, to je ogroman korak. To je značajno prihvatanje štete uzrokovane sponzorstvom kockanja. Nijedna reklama za kockanje se ne vidi više od onih na dresovima Premijer lige, koje nose milijarde ljudi širom svijeta”, izjavio je za The Guardian.

Premijer liga je saopštila da su njeni klubovi dobrovoljno pristali na tu mjeru, ali ono što se može smatrati neugodnim kompromisom diktira da će i dalje biti moguće promovirati brendove kockanja na rukavima dresova i reklamnim ogradama na terenu.

“Objava je uslijedila nakon opsežnih konsultacija koje su uključivale ligu, njene klubove i Odjeljenje za kulturu, medije i sport u sklopu tekuće revizije postojećeg zakona o kockanju od strane Vlade. Kako bismo pomogli klubovima u prelasku sa sponzorstva kockanja na dresovima, kolektivni ugovor će početi na kraju sezone 2025/26”, saopšteno je.

Britanska sekretarka za kulturu Lucy Frazer pozdravila je najavu Premijer lige.

“Većina odraslih se kocka sigurno, ali moramo priznati da su fudbaleri uzori koji imaju ogroman utjecaj na mlade ljude. Želimo da radimo s institucijama poput Premijer lige kako bismo uradili pravu stvar za mlade navijače”, rekla je Frazer, prenosi Reuters.

Ona navodi da je “bijela knjiga” o kockanju i klađenju namijenjena da zaštiti igrače i one koji su u opasnosti od kockanja i ovisnosti o kockanju.

“Kompanije za klađenje plaćaju najbolje”

Ovaj veliki korak, tačnije kampanja za okončanje reklamiranja kockanja i sponzorstva u fudbalu, je potez koji značajno prihvata i štete uzrokovane sponzorstvima kockanja i sportskog klađenja.

Ipak, mnogi su mišljenja da je premještanje logotipa na drugi dio dresova, a istovremeno omogućavanje reklamiranja na terenu i sponzorstva lige potpuno nekoherentno.

The Guardian navodi da je kolektivna vrijednost ugovora klubova s online stranicama za klađenje blizu 70 miliona eura. Također, Tony Bloom, vlasnik ekipe Brightona zaradio je cijelo bogatstvo na sportskom klađenju, ali je prema pisanju izvora podržao ovaj prijedlog zabrane:

“Mislim da sponzorstvo kladionica na dresovima nije dobro.
Ali razumijem da te kompanije plaćaju najbolje, tako da je teška odluka na klubovima da ih odbiju.”

Nekim klubovima neće teško pasti ovaj novi prijedlog, poput timu Newcastlea, jer im uskoro ističe ugovor vrijedan preko sedam miliona eura s online kladionicom Fun88, jer je ekipa u vlasništvu bogatih Saudijaca, te će svoj prednji dio dresa “prodati” mnogo finansijski unosnijoj alternativi.

Ekipi Evertona s druge strane, koja se bori za opstanak u najvišem rangu fudbala – prijeti gubitak, jer prihoduju 12 miliona eura od online kazina Stake.com.

Iain Duncan-Smith, bivši lider Konzervativne stranke i ključni član svestranačke parlamentarne grupe o šteti vezanoj za kockanje je među onima koji lobiraju za strožiju regulativu.

“Trenutno smo zemlja s vjerovatno najliberalnijim zakonima o kockanju na svijetu”, rekao je Duncan-Smith.

Do ljeta 2026. “po starom”

Konsultacije između Premijer lige, njenih klubova i Odjeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport su u toku i podrazumijeva se da su fudbalski moćnici bili obaviješteni da je preventivna objava najbolji način da se izbjegne nametanje zakona.

Premijer liga kaže da također radi s drugim sportovima na razvoju kodeksa namijenjenog promovisanju “odgovornog sponzorstva kockanja”, a Grimes s početka priče još navodi da bi volio formalniji regulatorni proces, koji podrazumijeva aktivnije učešće Vlade Velike Britanije u konačno rješenje.

RSE

RSE
Autor/ica 18.4.2023. u 08:24