Zašto Macron traži duboku reformu evropskog projekta

Biljana Jovićević
Autor/ica 2.5.2017. u 09:32

Zašto Macron traži duboku reformu evropskog projekta

Glavni kandidat za predsjednika Frnacuske, Emmanuel Macron izjavio je za BBC da je reforma Evropske unije neophodna, jer će u suprotnom uslijediti i „Frexit“ i Nacionalni front.

Iako su pojedini mediji njegovu izjavu u finišu izborne kampanje prenijeli kao šokantnu i iznenađujuću, ili čak zaokret, Macron je za britanski javni servis samo „naglasio ono što je očigledno“.

Naime, na jednoj od brojnih stanica njegove izborne kampanje Emmanuel Macron je i u izjavi za BBC precizno podsjetio koje ideje zastupa:

“Ja sam za EU i konstantno tokom ovih izbora branim evropsku ideju i evropsku politiku, jer vjerujem da je to od izuzetnog značaja za francuski narod i za mjesto naše zemlje u globalizaciji”.

Potom je naglasio očigledno:

Pitanje je zapravo da imate skoro polovinu ove zemlje ljutu na evropsku ideju i bez zadovoljstva odlukama koje smo donosili prije deset, kao i posljednjih godina. Stoga moramo reformisati EU, potrebna nam je nova Evropska unija sposobna da zaštiti naš narod i reguliše našu globalizaciju. Ako dan poslije (nakon izbora) ja nastavim da slijedim sadašnje funkcionisanje EU, ja ću izdati svoj narod, a to ne želim da činim. Jer dan poslije mi ćemo imati Frexit ili Nacionalni front ponovo“

Francuski predsjednički kandidat konstatovao je ono na što već dugo ukazuju brojni analitičari, a pokazuju i rezultati izbora u brojnim EU državama u kojima i kad ne pobjeđuju jačaju populisti, primjeri Austrija, Italija, Holandija.

Glasanje na izborima u Francuskoj

Glasanje na izborima u Francuskoj

Uostalom, sami francuski izbori na kojima, prvi put od osnivanja Pete Republike (1958.) u finišu predsjedničke trke nije niti jedan od kanadidata takozvanih partija establišmenta, jasno ukazuje na problem nezadovoljstva načinom na koji se aktulena politika EU vodi.

Stoga je, prenosi BBC, Macron konstatovao:

“Zato ja smatram da će moj mandat, dan poslije, istovremeno biti duboka reforma Evropske unije i našeg evropskog projekta.”

No, prije toga mora pobijediti liderku ekstremno desničarskog Nacionanog fronta, Marine Le Pen. Oboje su ušli u završnu sedmicu kampanje. Le Pen je prošle sedmice privremeno u borbi za glasove napustila čelnu funkciju u stranci.

Ona je u kampanji kapitalizovala antievropska osjećanja, obećava da će ako pobijedi organizovati referendum o izlasku Francuske iz EU.

Le Pen je uglavnom obezbijedila podršku u ruralnim dijelovima zemlje i nekadašnjim industrijskim centrima, danas snažno pogođenim globalizacijom. Ti glasovi su nekada tradicionalno pripadali socijalistima.

Le Pen je, uz Frexit, obećala i uvođenje granične kontole i zabranu imigracije.

Macron prema svim istraživanjima javnog mnjenja u Francuskoj vodi ispred Le Pen sa oko 20 posto prednosti.

Njegova podrška se kreće između 59 i 61 procenta, dok Le Pen prema istraživanjima javnog mnjenja, ima podršku od 39 do 40 procenata francuskih birača.

Kandidati imaju još cijelu sedmicu na raspolaganju u borbi za glasove.

Pitanje holokausta u kampanji

U Francuskoj se 1. maj tradicionalno obilježava radničkim marševima. No iako se Le Pen pokušava nametnuti kao “narodni kandidat”, sindikati će pozvati svoje glasače da blokiraju Le Pen.

Njen otac Jean-Mari Le Pen, kojem je 2002. takođe pošlo za rukom da prođe u drugi krug predsjedničkih izbora, sa druge strane tradicionalno 1. maja predvodi marš od statue Jovanke Orleanke, koja je jedna od ikona Nacionalnog fronta.

Pokušaj distanciranja od antisemitizma: Marine Le Pen

Pokušaj distanciranja od antisemitizma: Marine Le Pen

Starijeg Le Pena je kćer prije dvije godine izbacila iz stranke zbog toga što je neprekidno holokaust nazivao “detaljem istorije”, čime je željela da se distancira od antisemitizma.

U nedjelju je u Francuskoj bio Nacionalni dan sjećanja na francuske Jevreje koji su deportovani u nacističku Njemačku tokom Drugog svjetskog rata.

Macron je odao počast na pariskom Memorijalu holokausta, dok je Le Pen položila vijenac na spomenik iz Drugog svjetkog rata u Marseju.

Ali rat i antifašizam ostaje problematična tema za Le Pen. Ona je naime ranije prošlog mjeseca sugerisala da Francuska nije kriva za deportaciju 13.000 Jevreja iz Francuske u njemačke koncentracione kampove 1942.

U međuvremenu je čovjek koji ju je privremeno bio naslijedio na čelnoj funkciji u Nacionalnom frontu, Jean-Francoise Jalkh, morao da odstupi jer je dovodio u pitanje postojanje nacističkih gasnih komora, što je krivično djelo prema francuskim zakonima. On je, iako je odstupio, dematovao te tvrdnje.

Drugi krug izbora održaće se 7. maja u nedjelju.

Nakon Macronove pobjede u prvom krugu izbora održanom 23. aprila, zvaničnici EU odahnuli su i dali otvorenu podršku Macronu, a krajem prošle sedmice najuticajnija evropska liderka Angela Merkel otvoreno ga je podržala.

Radio Slobodna Evropa

Biljana Jovićević
Autor/ica 2.5.2017. u 09:32