Zašto bih glasao za Trumpa, ali vi ne biste trebali

tačno.net
Autor/ica 13.2.2016. u 11:10

Zašto bih glasao za Trumpa, ali vi ne biste trebali

Njegova opasnost ne leži u njegovom političkom ili ideološkom ekstremizmu, već više u njegovom vulgarnom populizmu.

Piše: Marwan Bishara-Al Jazeera

Postoje najmanje tri razloga zašto Donald Trump vodi u stranačkim izborima američkih republikanaca, još tri zašto bih trebao glasati za njega, a još tri razloga zašto osjetljivi Amerikanci to ne bi trebali uraditi.

Dok on gazi druge republikanske kandidate, cifre o Trumpovoj popularnosti u suprotnosti su sa većinom predviđanja o ranom raspadu.

Ukoliko ovaj autsajder, koji se oglušio na sav skepticizam, ostane u vodstvu do i tokom marta, republikanski establišment neće imati drugog izbora neko prihvatiti antipatičnog izvođača radova iz New Yorka kao svog.

Ovo bi u biti značilo garantiranje republikanske nominacije Trumpu, te odvesti Sjedinjene Američke Države, kao i ostatak svijeta, na nepredvidivu stazu za novembar.

Uzroci uspjeha

Prvi razlog Trumpove popularnosti među desničarima najviše dolazi iz redova ljutih i frustriranih bijelih Amerikanaca, naročito muških glasača, koji su nadrljali tokom finansijske krize, porasta neravnopravnosti i smanjenja srednje klase.

Ova slabost desnice, ili kako je bivši predsjednik Bill Clinton pogodno nazvao, „slomljenog srca“ bjelačke Amerike, kanališe se u dva potpuno različita smjera.

Mnogi od tih bijelaca ljevičara podržavaju Bernieja Sandera – kako se čini više nego Hillary Clinton – no, nažalost, oni među desničarima, kojima je rečeno da su uzroci njihovih problema promjena demografije, ilegalni useljenici i muslimani, podržavaju Trumpa.

Drugi razlog je to što su Amerikanci sve više ogorčeni i razočarani establišmentima Republikanske i Demokratske stranke koji su u milosti i nemilosti „specijalnih interesa“, moćnih lobija i velikog novca.

Na ljevičarskoj strani, milioni demokrata i nezavisnih donirali su u prosjeku 20 dolara za podršku Sandersu protiv Wall Streeta. No, kulturno i ekonomski obespravljeni desničarski bijeli Amerikanci traže spas kod milijardera Trumpa, stranačkog autsajdera, koji se hvali svojom nezavisnošću od „Velikog posla“ zahvaljujući svojim velikim poslovima. Zaista paradoksalno.

Na kraju, podržavajući političkog autsajdera Trumpa, sve više Amerikanaca izražava ogorčenost, neprijateljstvo i iskreno gađenje administracijom, njenom takozvanom politikom zaobilaženja i njenom političkom paralizom u proteklih deset godina. Pošto im manjka konja, republikanci sada sedlaju pse, bolje rečeno buldoga.

Opasnosti Trumpa

Trump je opasan. No, suprotno normalnoj mudrosti, njegova potencijalna opasnost ne leži u njegovom političkom ili ideološkom ekstremizmu, već više u njegovom vulgarnom populizmu.

Ono što se čini udarima bez rukavica na Latinose, Azijate ili muslimane, zapravo je pažljivo razmotreno podilaženje bijelim ljutim Amerikancima? Ukoliko je Amerika negdje usred „nervnog sloma“, za očekivati je da ovaj rasistički demagog da još lažnih obećanja kako bi dobio na snazi ili dobio odobravanje.

Drugo, Trumpovi paranoični istupi i rješenja izvlače ono najgore iz Amerikanaca. Njegova jasna podrška mučenju, zabrani dolaska muslimanima, kršenje međunarodnih sporazuma i promjene zdravstvenog sistema na starom, između ostalih stvari, ne slute na dobro u budućnosti SAD-a i njegove uloge u svijetu.

I treće, kako Trump dobija na zamahu i dolazi na centralnu binu, njegova neofašistička demagogija i rasizam postaju nova norma Desnice i, sa vremenom, prihvatljiv diskurs u SAD-u.

Ono što je do sada bila politička retorika na ivici, dobilo je na snazi izbornim procesom i postaje regresivna sila u američkoj politici i kulturi. Doista, kroz hranu i misao, ovaj McDonald nudi više u brzim i jeftinim receptima za katastrofu.

Imajući u vidu…

Kada se sve navedeno pogleda, zašto bih ja glasao za Trumpa?

Pa, prvo zato što imam običaj se kladiti na konje koji gube, a to mogu biti i režiseri filma na dodjeli Oscara, kompanije na berzi, neki sportski tim ili trkači konj, slikovito rečeno. Moja podrška je kao magija ili kao kletva na nesretnika.

Drugo, uz sve opasnosti da zvučim neiskreno, pretpostavljam da ako javno podržim Trumpa, to može, makar malo, stvoriti određene sumnje u umovima nesigurnih, kratkovidih i nezainteresovanih zadrtih koji nisu 100 posto sigurni u Trumpa.

I na kraju, zar je bitno za koga bih ja glasao kada ne mogu, ili neću, glasati.

tačno.net
Autor/ica 13.2.2016. u 11:10