Xi Jinping zabrinut zbog rastućeg ‘ekstremnog pritiska’ SAD-a na Iran

tačno.net
Autor/ica 5.6.2019. u 09:12

Xi Jinping zabrinut zbog rastućeg ‘ekstremnog pritiska’ SAD-a na Iran

foto: EPA

Kineski predsjednik u komentarima za ruske medije uoči posjeta Rusiji poziva sve strane da pokažu suzdržanost.

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je zabrinutost zbog rastućih napetosti na Bliskom istoku koje idu do “ekstremnog pritiska” na Iran od SAD-a i pozvao sve strane na suzdržanost.

U komentarima za ruske medije uoči posjeta Rusiji u srijedu, Xi je naglasio važnost nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila za mir i stabilnost u regiji te pozvao na punu provedbu sporazuma.

Kineski predsjednik je za agenciju Tass i Rossiyskaya Gazetu rekao da zbog “ekstremnog pritiska” Washingtona na Teheran i sankcija tenzije na Bliskom istoku nastavljaju rasti.

“Razvoj situacije zabrinjava”, rekao je Xi, prema transkriptu koji je objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Xi: Kina će štititi svoja prava i interese

Komentirajući nuklearni sporazum, Xi je rekao da su po tom pitanju pozicije Pekinga i Moskve “visoko izjednačene i obje zemlje se nadaju da će sve relevantne snage ostati racionalne i suzdržane, poduzimajući korake prema dijalogu i konzultacijama i snižavanju temperature u sadašnjoj napetoj situaciji”.

Kinu, koja je u trgovinskom ratu sa SAD-om, također ljute prijetnje Washingtona prema kompanijama i zemljama u vezi kršenja američkih sankcija što se tiče uvoza iranske nafte. Kina i Iran imaju bliske odnose što se tiče energenata.

Xi nije izravno adresirao problem sankcija u vezi nafte, ali čini se da je aludirao na to rekavši da će “Kina i dalje čvrsto štititi svoja legitimna i zakonita prava i interese”.

Tijekom svojeg posjeta Rusiji od 5. do 7. lipnja, Xi će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i govoriti na investicijskom forumu u Sankt Peterburgu.

tačno.net
Autor/ica 5.6.2019. u 09:12