Xi Jinping ponovo izabran za predsjednika Kine

tačno.net
Autor/ica 17.3.2018. u 09:47

Xi Jinping ponovo izabran za predsjednika Kine

foto: EPA

Kineski predsjednik jednoglasno je izabran na novi mandat, a bliskog saradnika je imenovao na dužnost potpredsjednika.

Svekineski narodni kongres ponovo je izabrao Xi Jinpinga za predsjednika Kine, nekoliko dana nakon što je odobren ustavni amandman koji predsjedniku te zemlje omogućava neograničeni broj mandata.

Xi Jinping (64) je najmoćniji kineski lider nakon osnivača Narodne Republike Kine Mao Zedonga, a ustavnim amandmanom koji je izglasan 11. marta izbrisana je stavka prema kojoj predsjednik može imati samo dva uzastopna mandata od pet godina, što mu omogućava da doživotno bude na funkciji, piše agencija AP.

S uzdignutom desnom rukom Xi Jinping (64) je položio zakletvu da će poštovati ustav na još neviđenoj svečanosti organiziranoj u Palati naroda u Pekingu.

“Obećavam (…) da ću raditi na izgradnji velike socijalističke i moderne zemlje”, rekao je pred zastupnicima položivši lijevu ruku na ustav.

Wang Qishan potpredsjednik

Svekineski narodni kongres izabrao je i bliskog saradnika Xi Jinpinga, Wang Qishana, za potpredsjednika Kine.

Xi je dobio aplauz i ovacije nakon što je dobio 2.970 glasova za novi mandat, prenijela je agencija France Presse, dodajući da je 2013. godine imao 2.952 glasa, odnosno 99,86 posto.

Samo jedan delegat je glasao protiv izbora Wanga za potpredsjednika Kine, dodaje AFP, a prenosi agencija Beta.

Wang je sebi stvorio neprijatelje u okviru komunističkog režima dok je vodio službu za suzbijanje korupcije, napominje Hina.

Uz uglavnom počasnu dužnost potpredsjednika, Wang Qishan, dobar poznavatelj engleskog, mogao bi biti zadužen za teške odnose s Amerikom Donalda Trumpa, napominje agencija Hina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Xi Jinpingu ponovni izbor za šefa države, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

“Primite moje iskrene čestitke za Vaš ponovni izbor za predsednika Narodne Republike Kine, uz najbolje želje da je i dalje odlučno vodite putem napretka i blagorodne budućnosti”, navedeno je u pismu.

Jača borba protiv korupcije

Očekuje se da Xi Jinping pojača mjere u borbi protiv korupcije unutar partije, da nastavi sa snažnom vanjskom politikom i naporima za unaprjeđenje ekonomije, navodi agencija AP.

Ustavnim amandmanom koji je prije nekoliko dana odobren u Kini, ukinut je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Xiaoping kako bi spriječio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, naveo je AP.

Kineska agencija Xinhua prenijela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u posljednjih 14 godina.

Prethodno je Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio da “misao Xi Jinpinga” bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktobru u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Zedongom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 17.3.2018. u 09:47