Vrhovni sud Brazila pokrenuo istragu protiv Bolsonara

S.G./Klix.ba
Autor/ica 14.1.2023. u 10:29

Vrhovni sud Brazila pokrenuo istragu protiv Bolsonara

Demonstracije u Brazilu. Foto: REUTERS/Adriano Machado

Vrhovni sud Brazila pokrenuo je istragu protiv bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara zbog navodnog poticanja antidemokratskih demonstracija koji su završili upadom njegovih pristalica u vladine zgrade u Braziliji.

Nakon što je izgubio izbore održane u oktobru od protukandidata Lule, Bolsonaro je otišao iz Brazila u Sjedinjene Američke Države uoči kraja svog mandata, izbjegavši predaju predsjedničke lente svom ljevičarskom suparniku na njegovoj inauguraciji.

Bolsonara će tužitelji istražiti zbog mogućeg “poticanja i intelektualnog autorstva antidemokratskih djela koja su rezultirala vandalizmom i nasiljem u Braziliji prošle sedmice”, piše u saopštenju glavnog državnog tužilaštva, prenosi Reuters.

“Javne osobe koje nastave kukavičku urotu protiv demokratije pokušavajući uspostaviti vanredno stanje bit će pozvane na odgovornost”, rekao je sudija Alexandre de Moraes koji je pristao na zahtjev saveznih tužitelja da se pokrene istraga.

Vrhovni sud već je naredio hapšenje Bolsonarovog bivšeg ministra pravosuđa, Andersona Torresa, jer je dopustio održavanje protesta u glavnom gradu Brazila nakon što je preuzeo odgovornost za javnu sigurnost Brazilije.

Klix.ba

S.G./Klix.ba
Autor/ica 14.1.2023. u 10:29