Vlada SAD-a neće više tražiti da mediji otkrivaju izvore

tačno.net
Autor/ica 6.6.2021. u 10:03

Vlada SAD-a neće više tražiti da mediji otkrivaju izvore

Nakon nedavnog otkrića da je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tajno dolazila do snimaka telefonskih razgovora i do sadržaja e-mail prepiski brojnih novinara, Ministarstvo pravde SAD-a saopćilo je da više neće tragati za izvorima novinarskih informacija.

U izvještajima CNN-a i Washington Postanavodi se da se Trumpova administracija pokušavala tajno domoći snimaka telefonskih razgovora koje su tokom 2017. godine vodili pojedini novinari, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Biden: Bilo bi jednostavno pogrešno

New York Times je izvijestio da je Ministarstvo pravde i pod Trumpom i pod Joeom Bidenom vodilo “u tajnosti pravnu bitku” kako bi se omogućio uvid u e-mail prepiske četverice novinara tog dnevnika te je vršilo je pritiske na rukovodstvo lista da ne objavljuje određene informacije.

Predsjednik Biden izjavio je prošlog mjeseca da neće dozvoliti Ministarstvu pravde SAD-a da preuzima snimke telefonskih razgovora novinara ili da kontrolira sadržaje njihovih e-mail prepiski, jer bi takvo postupanje bilo “jednostavno pogrešno”.

AJB

tačno.net
Autor/ica 6.6.2021. u 10:03