Više od hiljadu kineskih istraživača otišlo iz SAD-a

tačno.net
Autor/ica 3.12.2020. u 09:27

Više od hiljadu kineskih istraživača otišlo iz SAD-a

foto: Reuters

Istraživači su napustili SAD nakon što je pokrenuto više krivičnih procesa protiv državljana Kine optuženih za industrijsku i tehnološku špijunažu.

Više od hiljadu kineskih istraživača otišlo je iz SAD uslijed akcija vlasti protiv navodne krađe tehnologije, saopštili su američki zvaničnici.

John Demers iz ministarstva pravde je na događaju koji je organizovao Institut Aspen rekao da su istraživači napustili zemlju nakon što je ministarstvo pokrenulo više krivičnih procesa protiv državljana Kine optuženih za industrijsku i tehnološku špijunažu, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Drugi zvaničnik iz ministarstva pravde je naveo da ovo nije ista grupa kao ona o kojoj je State Department govorio u septembru, kada je saopštio da je SAD ukinuo vize za više od hiljadu državljana Kine u sklopu mjera koje je donio Trump. On je tada zabranio ulazak u zemlju za studente i istraživače za koje se smatra da predstavljaju rizik po sigurnost zemlje.

Povezani sa kineskom narodnooslobodilačkom vojskom

Ovaj zvaničnik je rekao da američke vlasti vjeruju da su istraživači koji su sada napustili zemlju povezani sa kineskom narodnooslobodilačkom vojskom. On navodi da su ovi istraživači napustili SAD nakon što je u julu FBI proveo istragu u više od 20 gradova širom zemlje, a State Department zatvorio kineski konzulat u Houstonu.

William Evanina, direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra, je na istom događaju rekao da se na meti kineskih agenata već nalaze članovi administracije novoizabranog predsjednika Joespha Bajdena, kao i ljudi bliski njegovom timu.

Odnosi između SAD-a i Kine znantno su se pogoršali tokom mandata Donalda Trumpa zbog različitih sporova, od pitanja trgovine i tehnologije, preko situacije u Hongokongu, kao i zbog pandemije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 3.12.2020. u 09:27