Vijeće Evrope: Sloboda medija ključna u kriznim vremenima

tačno.net
Autor/ica 3.5.2021. u 09:17

Vijeće Evrope: Sloboda medija ključna u kriznim vremenima

Zabrinutost zbog napada na novinare i ograničavanja slobode medija u mnogim dijelovima Evrope.

Vijeće Evrope je istaklo u nedjelju da je sloboda medija ključna u kriznim vremenima, izrazivši zabrinutost zbog napada na novinare i ograničavanja slobode medija u mnogim dijelovima Evrope.

“Novinari u demokratiji igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine i pozivanju vlasti na odgovornost. Njihov posao je osigurati da građani prime pravovremene, tačne i pouzdane informacije, što je postalo još važnije u kontekstu pandemije COVID-19“, navodi se u saopćenju povodom Svjetskog dana slobode medija 3. maja.

U zajedničkom saopćenju glavne tajnice Vijeća Evrope Marije Pejčinović Burić i predstavnice njemačkog predsjedništva Odbora ministara Vijeća Evrope Christine Lambrecht, koja je ujedno njemačka ministrica pravosuđa i zaštite potrošača, podsjeća se kako je pravo na slobodu izražavanja ugrađeno u Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, na koju se obavezalo svih 47 članica Vijeća Evrope, uključujući 27 članica Evropske unije.

Rekordan broj upozorenja

Platforma za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara u kojoj su okupljene partnerske organizacije Vijeća Evrope objavila je u godišnjem izvještaju da je zabilježen 201 slučaj prijetnje medijskim slobodama u 47 članica Vijeća Evrope u 2020. godini, što je porast od gotovo 40 posto u odnosu na 2019. godinu

Rekordni broj upozorenja odnosio se na fizičke napade (52 slučaja) i uznemiravanje ili zastrašivanje (70 slučajeva), prenosi Hina.

“Novinarima je važnije nego ikad da mogu slobodno i sigurno izvještavati“, ističe se u saopćenju i upozorava na porast broja napada i prijetnji novinarima koji izvještavaju sa javnih demonstracija.

“Kako Evropa postepeno izranja iz pandemije, sve vlade moraju raditi na tome da naše zajedničko opredjeljenje za slobodu izražavanja bude još snažnije i otpornije na krizu u budućnosti”, ističu u saopćenju.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 3.5.2021. u 09:17