Victor Ponta dobio povjerenje parlamenta za svoju reformiranu vladu

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 10:17

Victor Ponta dobio povjerenje parlamenta za svoju reformiranu vladu

“Želim da 2015. označi petu uzastopnu godinu ekonomskog rasta, na temelju socijalnog modela koji nije povezan s tegobama i štednjom”, rekao je u govoru Ponta

Rumunjski premijer Victor Ponta dobio je u ponedjeljak povjerenje parlamenta za svoju reformiranu vladu, obećavajući nastavak ekonomskog rasta.

Ukupno je 377 zastupnika glasovalo za novu vladu, a 134 su bila protiv.
“Želim da 2015. označi petu uzastopnu godinu ekonomskog rasta, na temelju socijalnog modela koji nije povezan s tegobama i štednjom”, rekao je u govoru Ponta.

Na vlasti od 2012., socijaldemokratski premijer također je rekao da će pojačati borbu protiv poreznih utaja i udvostručiti napore za poboljšanje korištenja europskih fondova, što je područje gdje je Rumunjska zabilježila veliko kašnjenje u odnosu na druge zemlje srednje i istočne Europe.

U njegovoj novoj ekipi, više tehnokratskih ministara zamijenjeno je osobama bliskim vladajućoj većini koji su uglavnom nepoznati široj javnosti. Također, ima dva ministarstva manje.

Do preustroja vlade došlo je mjesec dana nakon što je Ponta neočekivano izgubio na predsjedničkim izborima. Nakon tog neuspjeha, on je obećao reformu svoje Socijaldemokratske stranke u kojoj je više članova meta antikorupcijske istrage.

Novoizabrani predsjednik Klaus Iohannis službeno će preuzeti dužnost u nedjelju.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 10:17