Venecuelanski dužnosnici uhićeni zbog droge

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 07:30

Venecuelanski dužnosnici uhićeni zbog droge

Venecuelanske vlasti uhitile su trojicu dužnosnika Nacionalne garde zbog navodne umiješanosti u krijumčaranje 1,3 tone kokaina, zaplijenjenog nedavno u zrakoplovu Air Francea koji je iz Caracasa letio za Pariz, izvijestio je državni tužitelj.

Kokain, čija je vrijednost procjenjena na čak 200 milijuna eura, zaplijenjen je u vrijeme dok Washington ponovno optužuje Venezuelu da se ne bori dovoljno protiv trgovine kokaina iz susjedne Kolumbije.

Venecuelansko državno odvjetništvo kazneno će tereti dvojicu narednika i natporučnika, rekao je državni odvjetnik, ne otkrivajući pojedinosti na kojima će se temeljiti optužnica.

Dodao je da su u Francuskoj uhićena trojica Talijana i trojica Britanaca.

Droga je bila skrivena u prtljazi koja nije pripadala ni jednom putniku na letu do zračne luke Charles de Gaulle.

Vrijednost droge – 200 milijuna eura

Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls procijenio je vrijednost droge na 50 milijuna eura, no preprodajom na crnom tržištu njezina vrijednost dostiže 200 milijuna eura.

Valls je u u gradiću Nanterreu, blizu Pariza, čestitao istražiteljima na toj zapljeni, najvećoj ikad ostvarenoj u kontinentalnoj Francuskoj. Drogu je zaplijenila francuska policija u suradnji sa španjolskom, britanskom i nizozemskom policijom.

Francuske vlasti objavile su da su drogu pronašle ranije ovog mjeseca, a pojedinosti o zaplijeni objavljeni su ovog vikenda, no venecuelanske vlasti objavile su da je droga zaplijenjena u petak, 20. rujna.

Kompanija Air France priopćila je da još pokušavaju ustanoviti kako je droga unesena u zrakoplov, te da su poduzete mjere kako bi se poboljšala kontrola prtljage i robe na izlazu iz određenih „osjetljivih“ destinacija.

Nesporazumi SAD i Venezuele

Sjedinjene Države više od desetljeća upozoravaju Venezuelu da zatvara oči pred krijumčarenjem droga.

Bijela kuća je ovog mjeseca u godišnjem izvješću navela da Venezuela, uz Boliviju i Mjanmar, nije učinila značajne napore tijekom proteklih 12 mjeseci kako bi ispunila obveze preuzete međunarodnim sporazumom o suzbijanju zlouporabe droga.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji je pobijedio na izborima u travnju nakon smrti Huga Chaveza, te je kritike nazvao politički motiviranom kampanjom, uz napomenu kako je, zapravo, suradnja u borbi protiv droga poboljšana 2005. kada je Chavez izbacio iz zemlje američke agente za suzbijanje narkotika.

aljazeera

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 07:30