Veliki sukob Trumpovih pristalica i Antife na ulicama Washingtona

tačno.net
Autor/ica 13.12.2020. u 10:12

Veliki sukob Trumpovih pristalica i Antife na ulicama Washingtona

foto: ABACA

Kako navode američki mediji, na nasilnim demonstracijama učestvovalo je i više od 200 pripadnika nasilne i desničarske organizacije “Proud Boys” koji su se pridružili pristalicama Donalda Trumpa te su uzvikivali parole protiv Antife, pristalica novoizabranog predsjednika Joea Bidena i pokreta “Black Lives Matter”.

Sukob između ove dvije grupe eskalirao je u večernjim satima u subotu kada su se pristalice obje grupacije susrele u jednom dijelu Washingtona. Iako je policija upotrijebila suzavac, pristalice obje grupacije nastavile su sukobe koji su se proširili ulicama Washingtona.

Prema posljednjim informacijama koje je objavila policija u Washingtonu, nekoliko osoba je zbodeno tokom demonstracija, a više od 20 osoba je uhapšeno.

Pored Washingtona, Trumpove pristalice organizovale su demonstracije širom SAD-a prije svega u Georgiji, Nevadi, Arizoni, Michiganu i Wisconsinu.

Iako je većina američkih država priznala pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, Donald Trump i dalje se ne miri sa porazom kao ni njegove pristalice koje su u narednim danima najavile i nove proteste u Washingtonu i drugim gradovima kako bi, kako kažu, ukazali na izborne prevare.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 13.12.2020. u 10:12