Većina u Generalnoj skupštini UN-a podržala istragu izraelskih ratnih zločina

tačno.net
Autor/ica 25.12.2021. u 10:41

Većina u Generalnoj skupštini UN-a podržala istragu izraelskih ratnih zločina

Foto: Manuel Elias/UN

Uvjerljiva većina od ukupno 125 zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala je otvorenu istragu ratnih zločina bez presedana koje je počinio Izrael, među kojima je i 11-dnevna izraelska agresija na Gazu u maju 2021.

Istraga je prvobitno odobrena u maju od Vijeća UN-a za ljudska prava nakon izraelske agresije na Gazu. Njen široki mandat – odobren s 24 naprema devet glasova, uz 14 suzdržanih – omogućuje istragu izraelskih kršenja ljudskih prava na obje strane Zelene linije. Ta regija uključuje Izrael, Zapadnu obalu i Gazu.

Generalna skupština glasala je u četvrtak navečer nakon što je Izrael zatražio da se izmjeni budžetska rezolucija Vijeća UN-a za ljudska prava kako bi novac za istrage bio isključen iz ukupnog budžeta vijeća.

Samo osam zemalja glasalo je u korist rezolucije, među kojima su Izrael i SAD, dok su se 34 zemlje suzdržale.

Australija i Kanada, koje imaju reputaciju snažnih saveznika Izraela, pojasnile su tokom sjednice svoju odluku o suzdržavanju, naglašavajući da one često pokušavaju da podrže finansiranje istražnih komisija Vijeća, čak i u slučaju kada im se protive.

Palestinski stalni ambasador u UN-u, Riyad Mansour, pozdravio je glasanje i sve zemlje koje su odbile izraelske prijedloge. Također se zahvalio Generalnoj skupštini za odobrenje svih budžeta programa vezanih za palestinske ciljeve, uključujući i njegov zahtjev da se poveća finansiranje Agencije UN- za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA), prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 25.12.2021. u 10:41