VB će dobiti novi referendum ako prepusti EU potpunu kontrolu granica?

tačno.net
Autor/ica 28.6.2016. u 10:37

VB će dobiti novi referendum ako prepusti EU potpunu kontrolu granica?

Britanski ministar zdravlja Džeremi Hant (Jeremy Hunt) tvrdi da bi Velika Britanija mogla da održi drugi referendum o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko postigne dogovor s EU kojim bi dozvolio potpunu kontrolu svojih granica po pitanju migranata, navodi Reuters.

Reuters prenosi da je Hant ovo napisao u pismu koje je jučer objavio britanski dnevni list Daily Telegraph.

Prema Hantu, britanski premijer koji bi na toj funkciji naslijedio Dejvida Kamerona (David Cameron) trebalo bi da dobije šansu da pregovara sa Briselom prije nego što Britanija preda obavještenje o napuštanju EU u roku od dvije godine, kako bi se britanskoj javnosti ponudio bilo kakav dogovor o migraciji.

– Dakle, prije nego što sat počne da otkucava, trebalo bi da ispregovaramo dogovor i ponudimo ga britanskom narodu, bilo na referendumu ili putem manifesta Konzervativne partije na novim parlamentarnim izborima – naveo je Hant, prenosi Tanjug.

Reuters navodi da je urednik političke rubrike magazina Spectator jučer na Twitteru napisao da će se Hant “vrlo vjerovatno” kandidovati za nasljednika Kamerona na mjestu premijera.

Sky News je sinoć objavio, a Reuters prenio, da i britanski ministar za rad i penzije Stiven Kreb (Steven Creb) razmatra opciju da se kandiduje za Kameronovog nasljednika na funkciji predsjednika vlade Velike Britanije.

Britanska televizija je, pozivajući se na neimenovane izvore, javila da će Kreb i državni sekretar za preduzetništvo Sadžid Džavid (Sajid Javid), koji su bili za ostanak Britanije u EU, ispitati raspoloženje među poslanicima Konzervativne partije u parlamentu o njihovoj zajedničkoj kandidaturi, pri čemu bi Džavid trebalo da postane ministar finansija.

vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 28.6.2016. u 10:37