Vakcinacija dece protiv kovida

Jeffrey S. Gerber and Paul A. Offit, Science
Autor/ica 23.11.2021. u 09:33

Vakcinacija dece protiv kovida

Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Početkom meseca, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je Fajzerovu iRNK vakcinu protiv kovida-19 za decu od 5 do 11 godina – što je oko 28 miliona dece u SAD. Ankete, međutim, govore da je 42-66% roditelja nevoljno ili se protivi takvoj zaštiti. Bez vakcinacije, verovatno će u nekom trenutku u svom životu gotovo svi – uključujući i malu decu – dobiti težak akutni respiratorni sindrom korona virus 2 (SARS-CoV-2). Pitanje za roditelje i staratelje glasi: šta je gore, vakcinacija ili prirodna infekcija?

Dileme nema, kovid-19 jeste bolest koja pogađa decu. Kad je SARS-CoV-2 ušao u Sjedinjene Države početkom 2020, deca su činila manje od 3% slučajeva; danas ih je više od 25%. Do sada se preko 6 miliona dece u SAD zarazilo virusom SARS-CoV-2, uključujući dva miliona dece uzrasta od 5 do 11 godina. Krajem oktobra 2021, zaražavalo se oko 100.000 dece nedeljno. Od više desetina hiljada dece koja su hospitalizovana, oko trećine nije imalo prethodne bolesti, a mnogima je bila neophodna intenzivna nega. Gotovo 700 dece je umrlo od kovida-19, zbog čega je virus SARS-CoV-2 postao jedan od 10 najčešćih uzroka smrti dece u SAD. Nijedno dete nije umrlo od vakcine.

Mnogi roditelji brinu da li je Fajzerova iRNK vakcina adekvatno testirana za malu decu. U studiji od oko 2.400 dece uzrasta od 5-11 godina, koja je sprovedena dok je Delta varijanta bila dominantni soj, delotvornost vakcine protiv simptomatske bolesti bila je 90,7%. Međutim, faza 3 Fajzerovog testiranja za odrasle, obuhvatila je oko 40.000 ispitanika. Kako CDC može biti siguran da je vakcina bezbedna za decu s obzirom na mali uzorak studije, posebno ako se u vidu ima problem s miokarditisom? U studijama sprovedenim posle autorizacije vakcine, miokarditis se javljao kod oko 5 od milion osoba koje su primile iRNK vakcine, a kod mladih muškaraca čak i kod jednog u 10.000. Ali važan je kontekst. Miokarditis povezan s vakcinom relativno je blag i ograničen, što je ishod fundamentalno različit od kardioloških posledica povezanih sa akutnim kovidom-19 ili multisistemskim inflamatornim sindromom, koji tipično podrazumeva srčanu disfunkciju i zahteva intenzivnu negu. Osim toga, i u Izraelu i u SAD, incidenca miokarditisa kod dece od 12 do 15 godina starosti koja su primila iRNK vakcine, manja je nego u uzrasnoj grupi od 16 do 25 godina. A budući da je za njih doza Fajzerove iRNK jedna trećina one koja se daje starijim adolescentima, miokarditis u mlađoj dobi verovatno će biti još ređi.

Miokarditis je samo jedan deo odmeravanja rizika i koristi. Deca moraju da idu u školu, da se igraju sa vršnjacima i učestvuju u vanškolskim aktivnostima, radi svog socijalnog i emotivnog razvoja. To je njihov život. Od avgusta 2021, preko 2.000 škola u SAD prinuđeno je na zatvaranje zbog izbijanja zaraze, što direktno pogađa više od milion učenika. Prekid nastavnih aktivnosti naškodio je deci više od bilo kog poznatog neželjenog dejstva vakcine, jer utiče na pogoršanje mentalnog zdravlja, širenje obrazovnog jaza i pad fizičke aktivnosti. Tu štetu nesrazmerno više trpe manjinske zajednice i ljudi nižeg socioekonomskog statusa, što produbljuje nejednakosti. Takođe počinje da se izbegava redovna zdravstvena nega i redovna vakcinacija, sa potencijalno razornim posledicama u budućnosti. Povrh toga, deca žive sa odraslima i od njih zavise – preneće im virus koji ih može ubiti. A deca rastu. Društvima će biti potrebno visoko zaštićeno stanovništvo sve dok SARS-CoV-2 kruži svetom, što će verovatno biti slučaj godinama, ako ne i decenijama. Vakcinacija sve dece protiv virusa SARS-CoV-2 mogla bi biti najvažnija aktivnost javnog zdravstva u SAD.

Tačno je da većina zaražene dece nema simptome ili ima blaži oblik bolesti, ali neka od njih će se teško razboleti, a manji broj će umreti. Zato se deca vakcinišu i protiv influence, meningitisa, varičela i hepatitisa – a nijedna od tih bolesti, čak i pre nego što su vakcine protiv njih postale dostupne, nije godišnje ubijala toliko kao virus SARS-CoV-2.

Razumljivo je oklevanje roditelja, ali neka znaju da odluka da ne vakcinišu dete nije izbor bez rizika. U tom slučaju biraju drugačiji i mnogo ozbiljniji rizik. Biomedicinska zajednica se mora potruditi da to objasni široj javnosti. Ovo bi mogla biti jedna od najvažnijih zdravstvenih odluka koju će današnji roditelji doneti.

Jeffrey S. Gerber and Paul A. OffitScience, 18.11.2021.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net

Jeffrey S. Gerber and Paul A. Offit, Science
Autor/ica 23.11.2021. u 09:33