USA-rasprava oko budžeta: svjetska sila blokira sama sebe

tačno.net
Autor/ica 30.9.2013. u 15:45

USA-rasprava oko budžeta: svjetska sila blokira sama sebe

Tamni oblaci nad Kapitolom: Vrijeme za dogovor u USA budžetskoj debati ističe

Vrijeme neumoljivo teče: U utorak u 0 sati američka vlada ostaje bez novaca. Predstoji prva blokada javne uprave nakon 17 godina – i ništa ne ukazuje na to da bi se razjedinjeni Kongres još mogao dogovoriti. Šta su posljedice?

By: Sebastian Fischer, Washington
Preveo: Ešref Zaimbegović

Ustvari sada se radi još samo o pitanju krivice: Ko nosi odgovornost, ako američkoj vladi u noći na utorak nestane novca? Ako namještenici savezne vlade moraju na prisilni odmor i dođe do takozvanog Government Shutdown (blokada vlade prim.prev.)? Dakle ko?

Naravno demokrati i Barack Obama – kažu Republikanci: jer predsjednik neće da se povinuje njihovim zahtjevima i neće sa njima da pregovara oko odgađanju reforme zdravstva (Obamacare) ili čak njenog ukidanja.

Naravno Republikanci, kažu Demokrati: jer oni finasiranje vlade ucjenjivački povezuju sa njihovom borbom protiv zdravstvene reforme – reforme koja nije samo usvojena u parlamentu nego ju je i Najviši sud proglasio sukladnom ustavu.

Mnogo toga govori u prilog tomu da će se, ako od utorka dođe do blokade, ostvariti stajalište Demokrata. U jednoj anketi CBS velika većina Amerikanaca odbija taktiku Republikanaca: Iako postoji nesigurnost u pogledu zdravstvene reforme – tijesna većina je protiv – 80% anketiranih kaže da nije prihvatljivo zbog te reforme prijetiti blokadom vlade. Čak je 75% pristalica Republikanaca ovoga mišljenja. Ukoliko ne dođe do usaglašavanja, prema procjenama iz ankete  44% će okriviti Republikance a 35% Demokrate.

Demokrati sigurni u pobjedu

Republikanci su upozoreni: Poslednja blokada iz 1995. godine, izazvana neslaganjem tadašnjeg predsjednika Billa Clintona i vođe Republikanaca Newt Gingricha, završila se fatalno za njih: Gingrich je pretjerao, izgubio je na ugledu a Clinton je dobio predsjedničke izbore 1996. godine. Demokratski kongresmen Jim McGovern, koji je i tada bio prisutan, provocira u “Washingon Postu”: “Ne želim biti nostalgičan sa pogledom na Newta Gingricha ali u poređenju sa svojim naslijednicima on izgleda razumniji.”

Demokrati se pokazuju kao sigurni u pobjedu čak iako dođe do blokade vlade. Prošle sedmice je Senat, kojim oni dominiraju, odbio prijedlog zakona koji mu je uputio Kongres gdje većinu imaju Republikanci. Tim zakonom bi se omogućilo finansiranje vlade do sredine decembra ali bi  na drugoj strani bila brisana sredstva za zdravstvenu reformu.

U kontra potezu, na kraju prošle sedmice, odbili su Republikanci u Kongresu prijedlog Senata koji bi bez uslovljavanja spriječio blokadu, i sačinili opet novi prijedlog zakona. Ovoga puta su povezali finansiranje vlade, među ostalim, sa pomjeranjem starta reforme zdravstva za jednu godinu i poreskim olakšicama za proizvođače medicinske opreme.

I šta sada? Opet je na potezu Senat, koji zasjeda u ponedjeljak poslijepodne. Demokrati i Obama kažu: Nema šanse, nema pregovaranja. Senat će najvjerovatnije ponovo izbrisati klauzulu protiv zdravstvene reforme i vratiti prijedlog Kongresu. Niko ne želi imati crnog Petra. Na kraju, ne ostaje puno vremena, u ponoć (utorak, 6 sati po njemačkom vremenu) rok ističe.

Dogovor u poslednjoj minuti nije vjerovatan. Preko vikenda nije bilo relevantnih kontakata između Demokrata i Republikanaca a Obama je otišao igrati golf. Ideja, da se u Bijelu kuću pozovu najvažniji parlamentarci, odbačena je zbog pretpostavljene bezizglednosti. Šef republikanaca John Boehner, govornik Kongresa, ne vjeruje više Obami. Konačno on stoji pod masivnim pritiskom desno-populistčkog pokreta Tea-Party. Tako će se, prema svim pretpostavkama, od utorka osjećati posjedice blokade vlade:

  • Oko 800.000 namještenika vlade neće dobijati platu. Muzeji i nacionalni parkovi biće zatvoreni. Nove pasoše i vize Amerikanci neće moći dobijati. Jedna mala grupa je izuzeta od prisilnog odmora: naprimjer vojnici, čuvari u zatvorima ili sigurnost letenja.
  • Preduzeća koja žive od narudžbi vlade doći će u probleme. Blokada koja bi trajala više sedmica mogla bi oštetiti mala preduzeća vojne industrije jer vlada neće moći platiti njihov rad.
  • Američki nadzor berze, Securities and Exchange Commission (SEC), prekinuće svoj rad. Ko sada želi pripremiti svoj izlazak na berzu ima loše karte.

To bi bila 18. blokada vlade u američkoj istoriji. Međutim još teža bi bila platežna nesposobnost vlade. Ona prijeti 17. oktobra kada će se dostići granica zaduženja od 16,7 biliona dolara. Ako parlament – prije svega republikanska većina u Kongresu – ne odobri dalje zaduživanje stoje USA prvi puta u svojoj istorije pred bankrotom. To je tada potpuno druga kategorija nego zatvaranje nacionalnih parkova ili muzeja. Već se ponovo ocrtava uslov Republikanaca: kraj reforme zdravstva.

Američka kriza razvija se u beskonačnu priču. Svjetska sila blokira sama sebe.

spiegel.de

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.9.2013. u 15:45