UN: Zbog borbi oko Tripolija raseljeno više od 8.000 civila

tačno.net
Autor/ica 12.4.2019. u 09:24

UN: Zbog borbi oko Tripolija raseljeno više od 8.000 civila

Foto: REUTERS/Ismail Zitouny

Eskalacija nasilja u i oko Tripolija, glavnog grada Libije, rezultirala je raseljavanjem više od 8.000 osoba, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je izjavio da su borbe u prethodna 24 sata bile “najžešće od početka neprijateljstava”, prenosi Beta.

Pobunjeničke snage, na čelu s feldmaršalom Khalifom Haftarom, koje kontroliraju istočni dio Libije, pokrenule su prošlog četvrtka ofanzivu u namjeri da osvoje Tripoli.

Jedinice koje podržavaju međunarodno priznatu vladu Libije sa sjedištem u Tripoliju obećale su da će vratiti sve oblasti koje je nedavno zauzela Haftarova Libijska nacionalna armija – LNA.

U ovoj naftom bogatoj zemlji sjeverne Afrike, poslije svrgavanja i ubistva lidera Moammara Gaddafija 2011. godine, vlada dvovlašće – zapadni dio zemlje s Tripolijem kontrolira međunarodno priznata Vlada, a istok zemlje pobunjenička LNA, koju predvodi Haftar.

Pored toga, u Libiji postoje i brojne oružane grupe, koje su glavni šverceri migranata koji žele stići u Evropu.

Dujarric je potvrdio da će UN nastaviti insistirati na tome da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima te otvaranje slobodnog prolaza za civile i ranjenike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od Haftera da prekine napade na Tripoli, precizirala da nema vojnog rješenja za problem Libije i pozvala sukobljene strane da sjednu za pregovarački stol.

I tuniski ministar odbrane Abdelkarim Zbidi saopćio da su vojne jedinice ove zemlje na granici s Libijom stavljene u stanje povišene vojne gotovosti.

AJB

tačno.net
Autor/ica 12.4.2019. u 09:24