UN: Trump širi rasne i vjerske predrasude kao i Orban, Marine Le Pen i Geert Wilders

tačno.net
Autor/ica 6.9.2016. u 09:24

UN: Trump širi rasne i vjerske predrasude kao i Orban, Marine Le Pen i Geert Wilders

VISOKI povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Raad al-Husein optužio je republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trumpa za širenje “ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda” i upozorio na jačanje populističke politike u zapadnim europskim zemljama koja bi mogla prerasti u nasilje, javlja New York Times.

Husein je na press konferenciji u Haagu spomenuo nizozemskog desničarskog političara Geerta Wildersa i druge, kako je rekao “populiste i demagoge”.

UN-ov visoki povjerenik optužio je Trumpa, Wildersa, mađarskog premijera Viktora Orbana i francusku političarku Marine Le Pen za “taktiku širenja straha” i rekao da je to vrlo slično onome što čini i takozvana Islamska država.

“Ne želim da me krivo shvatite. Ne izjednačavam ove nacionalističke demagoge i Islamsku državu, ali po načinu komunikacije, baratanje poluistinama i pretjeranom pojednostavljenju, džihadisti i ovi populisti koje sam imenovao imaju vrlo puno sličnosti. Povijest je Wildersa i njemu slične političare naučila da se nametnuti strah i predrasude mogu pretvoriti u oružje. Atmosfera puna mržnje lako se pretvara u veliko nasilje”, rekao je al-Hussein.

Wildersove najave kako će zabraniti Kuran i ulazak u Nizozemsku muslimanskim migrantima, povjerenik UN-a nazvao je grotesknim.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 6.9.2016. u 09:24