UN-ova komesarka Bachelet: Stanje ljudskih prava u Palestini katastrofalno

tačno.net
Autor/ica 8.12.2021. u 09:17

UN-ova komesarka Bachelet: Stanje ljudskih prava u Palestini katastrofalno

foto: FTV

Bachelet je kazala da je samo ove godine u Istočnom Al-Qudsu i Zapadnoj obali ubijeno 15 maloljetnika.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet katastrofalnim je nazvala stanje ljudskih prava na palestinskoj teritoriji pod izraelskom okupacijom, javlja Anadolija.

Bachelet se obratila Odboru za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda i kazala je da su ljudska prava i humanitarna situacija u Gazi ozbiljno ugroženi zbog 15-godišnje izraelske blokade koja je u toj regiji prisutna na kopnu, moru i u zračnom prostoru.

“Palestincima je ograničena sloboda kretanja i to im otežava i pristup bolnicama i drugim osnovnim životnim uslugama. Palestincima se zbog okupacije i blokade sistematski krše osnovna prava i slobode“, poručila je Bachelet.

Prekomjerna sila

Izrazivši zabrinutost i zbog upotrebe prekomjerne sile od strane izraelskih snaga, Bachelet je kazala da je samo ove godine u Istočnom Al-Qudsu i Zapadnoj obali ubijeno 15 maloljetnika.

Ona je također kazala da je neprocesuiranje kršenja prava Palestinaca postala hronična pojava i da izraelsko pravosuđe nije efikasno u kažnjavanju jevrejskih doseljenika koji provode nasilje nad Palestincima.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 8.12.2021. u 09:17