Ukrajinska vojska kontroliše aerodrom u Kramatorsku

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 06:57

Ukrajinska vojska kontroliše aerodrom u Kramatorsku

Foto: SPIEGEL

Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov izjavio je da vladine snage kontroliraju aerodrom u gradu Kramatorsku. Ukrajinske snage ušle su i u Slovjansk. Akcije ukrajinskih snaga uslijedile su dan nakon što je Turčinov poručio da će upotrijebiti silu ako se ne povuku proruske grupe koje su zauzele državne institucije u desetak gradova na istoku zemlje.

Turčinov je u parlamentu kazao da je cilj operacija u Kramatorsku i Slovjansku – “zaštita gradjana od terorista i opstanak jedinstvene Ukrajine” .

Tokom operacije povratka kontrole nad aerodromom bilo je žrtava. Ovisno od izvora do izvora broj je različit. Ruski mediji izvještaju da je poginulo od četiri do 15 ljudi. Televizije u Moskvi prikazuju ukrajinske avione u niskom letu nad aerodromom, helikoptere koji nadlijetaju to područje.

Ukrajinske snage podržane oklopnim vozilima ušle su u Slovljansk, koji se nalazi 15 kilometara južno od Kramatorska.

Prema izvještajima, radi se o bataljunu s oko 500 vojnika koje podržava oko 20 borbenih vozila.

General Valerij Krutov izjavio je da proruske snage koje su okupirale državne institucije moraju položiti oružje “ili će biti uništene”.

Vladimir Putin govori o “neustavnim akcijama Kijeva na istoku Ukrajine, te poziva UN i medjunarodnu zajednicu da osude postupak ukrajinskih vlasti”. Razgovorao je i s glavnim tajnikom UN-a.

Premijer Dmitrij Medvedev tvrdi da je “Ukrajina na ivici gradjanskog rata. Nadam se da će oni koji su odgovorni za ove odluke, uključujući , de facto vladu , koju mi ne smatramo legitimnim, jer je na vlast došla pučem, biti dovoljno pametni da ne dovedu zemlju u ovakva strašna previranja. Jedini način da se sačuva Ukrajina, smiri situacija je dijalog, i priznanje da su Rusi jednakopravni gradjani, kao i Ukrajinci, i da zato imaju pravo na upotrebu vlastitig jezika”.

Bijela kuća saopćava da je Ukrajina postupila u skladu sa zakonom jer je dužna osigurati red i mir u zemlji. Glasnogovornik Jay Carney ističe kako je važno da Rusija snižava tenzije umjesto što podržava separatističke grupe, bilo direktno ili indirektno, jer o budućnosti Ukrajine odlučuje sam narod, i ništa se ne može dogovoriti mimo ukrajinske vlade” .
Carney je dodao da se “i dalje razmatraju potencijalne nove sankcije protiv Rusije, ali ne i opskrba ukrajinske vojske oružjem”.

Prethodno je Vrhovna Rada, parlament u Kijevu, imenovao generala Stepana Poltoraka za zapovjednika Nacionalne garde. On je iskusan operativac, zapovijedio je snagama Ministarstva unutrašnjih poslova. Nacionalna garda ima oko 60 tisuća dobrovoljaca čije je osnivanje odobrio parlament nakon ruske aneksije Krima.

Zapad upozorava da Rusija ima oko 35 do 40 tisuća vojnika u područje sa istočnom granicom Ukrajine. Moskva negira bilo kakavu umiješanost u dogadjaje na istoku.

Zamjenik ruskog minstra obrane Anatolij Antonov izjavio je da je Moskva bila prisiljena suspendirati odluku da službenom Kijevu vrati oružje koje se nalazilo u ukrajinskim bazama na Krimu. Pri tome se pozvao na Rimsku povelju, dogovor iz Helsinkija, rezolucije UN-a i OESC-a koje zabranjuju dostavu oružja u krizna područja.

“Istok i jugoistok Ukrajine su takva područja gdje bi cijela medjunarodna zajednica trebala biti vrlo, vrlo suzdržana”.

Mirjana Rakela, RSE

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 06:57