Ukrajina: Vlasti najavile novu operaciju na istoku zemlje

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 11:37

Ukrajina: Vlasti najavile novu operaciju na istoku zemlje

AP

Ukrajinska vlada je saoopštila da je i formalno prekinuto Uskršnje primirje i da se priprema nova vojna ofanziva protiv proruskih separatista  na istoku Ukrajine.

Zamenik premijera  Vitalij Jarema izjavio je da Kijev pokreće antiterorističku operaciju protiv separatisa koji okupiraju vladine institucije u desetak gradova na istoku zemlje.

Izjava je stigla dan nakon  što je predsednik  Oleksandr Turčinov  najavio  nove akcije pošto su kod Slavjanska otkrivena  tela  dvojice muškaraca  koji su  oteti pre nedelju dana. Žrtve su bile brutalno mučene.

Jedan od ubijenih je i Volodjimr  Ribak, iz stranke predsednika Oleksandra Turčinova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej  Lavrov  izjavio je da će Moskva odgovoriti ako interesi ruskih gradjana budu ugroženi, kao što je to bio slučaj u Južnoj Osetiji.

Dodao je kako nema razloga da ne veruje da “Amerikanci vode igru” u Ukrajini.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri je upozorio u telefonskom razgovoru šefa ruske diplomatije da će biti uvedene dodatne sankcije Moskvi ukoliko se ne smire tenzije u Ukrajini.

Prethodno je Ministarstvo obrane Rusije saopštilo da je mornarica započela u sredu vojne vežbe na Kaspijskom jezeru. Vežbe će trajati sedam dana, a u njima će učestvovati desetak brodova i 400 mornara, preneo je Rojters.

Na obalama Kaspijskog jezera, koje zbog njegove veličine nazivaju i morem, nalaze se Iran, Rusija, Kazahstan, Turkmenija i Azerbejdžan, a taj region pokriven je mrežom naftovoda i gasovoda.

Rusija je povećala broj kratkih i nenajavljenih vojnih vežbi otkad su značajno porasle tenzije u odnosima sa susednom Ukrajinom.  NATO je prethodno izneo procenu da je zbog ruskih vojnih vežbi na zapadu Rusije broj ruskih vojnika uz granicu sa Ukrajinom porastao na oko 40.000.

RSE

tačno.net
Autor/ica 23.4.2014. u 11:37