Ukrajina sudi svojim podmitljivim sudijama, nastoji da ukloni korijene korupcije

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 1.6.2017. u 21:32

Ukrajina sudi svojim podmitljivim sudijama, nastoji da ukloni korijene korupcije

Demonstracije protiv korupcije u Kijevu (17. augusta 2016) | foto: Profimedia.cz

Primaju normalnu platu a uprkos tome u garaži imaju Porše a na ruci luksuzni sat. Podmitljivi sudci su najveća prepreka u borbi protiv korupcije koju su proglasili reformatori u Kijevu. Radi se o budućnosti zemlje i milijardama od Međunarodnog monetarnog fonda.

Autori: Adam Hajek / Reuters
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Za sudiju Artura Jemelionova počeli su se ukrajinski istražitelji zanimati sredinom januara. Sumnjiče ga da je uticao na izbor sudija za pojedinačne privredne slučajeve i preporučivao im kako trebaju odlučivati. Ako su mu se oduprli slučaj bi im navodno bio oduzet.

Istragu je pokrenula potvrda o imovnom stanju za 2015. godinu u kojoj Jemelionov pored ostalog navodi ručni sat Breguet u vrijednosti 68 hiljada grivni (oko 4.500 KM) što predstavlja trećinu njegove godišnje plate. Sudija je naveo i luksuzni karabin za 113 hiljada grivni (oko 7.500 KM) i gotovinu u evrima, dolarima i grivnama u vrijednosti oko 360.000 evra.

Jemelionov, kome su zbog istrage na tri mjeseca oduzeli sudački talar, odbacio je optužbu. Gotovinu mu je navodno dala bivša supruga da bi mogao putovati djeci u Beč i da bi održao svoj životni standard. Za optužbom vidi svoje političke neprijatelje koji hoće da ga spriječe u dobijanju mjesta u Vrhovnom sudu. “U tome su uspjeli jer sam isključen iz izborne procedure”, žalio se ovoga mjeseca Jemelionov.

Porše i buntovi gotovine

Ukrajina nastavlja veliku borbu protiv korupcije jer je to uslov koji joj postavljaju njeni saveznici i međunarodni kreditori za dalje finansijske injekcije. Muđunarodni monetarni fond je preklani odobrio program gospodarske pomoći u obimu od 17,5 milijardi dolara. Kijev je do sada dobio otprilike polovinu obećane sume.

Eksperti i političari su saglasni da je najozbiljnija situacija u tužilaštvu i sudstvu koji štite uključene u korupciju i time potkopavaju poslovno okruženje. Naprimjer centralna banka se žali da sudije sabotiraju njihovo nastojanje da zatvore banke koje učestvuju u pranju prljavog novca. “Svi znamo da je pravosudni sistem prljav. Podmićivanje, korupcija i nepotizam su svuda”, naveo je u januaru ministar pravde Pavlo Petrenko.

“Najslabija karika u našoj borbi protiv korupcije su ukrajinski sudovi”, izjavio je u aprilu premijer Volodymy Hrojsman kratko nakon što je Transparency International izdala novu rang listu uticaja korupcije na kojo je Ukrajina na lošem 131 mjestu od 176 ocjenjenih zemalja.

Potvrda o imovnom stanju koju je vlada uvela prošle godine u okviru borbe protiv korupcije pokazala je da tridesetak sudija imaju u garaži Porše a kod kuće velike sume gotovine. Narodni ured za spriječavanje korupcije nastoji sada utvrditi jesu li iskazanu imovinu stekli pošteno što bi pri prosječnoj plati ukrajinskog sudije od 270 hiljada grivna (oko 20.000 KM) godišnje bilo ravno čudu.

Pandorina kutija

U provjeri podozrelih sudija sada učestvuje i nedavno formirani Ukrajinski narodni protukorupcijski ured (NABU). Nedavno su bili kritikovani za sporu realizaciju zakona o deklarisanju imovine. Mnogi političari i činovnici ga, prema medijima, ili ignorišu ili direkto sabotiraju

Naviše ukrajinski vrhovni tužilac Jurij Lucenko je prošle sedmice optužio firmu Miranda, koja je programirala databazu za objavljivanje imovinskih priznanja, da je iz projekta koji su finansirali Danci izvukla novce. Rukovodstvo firme i protukorupcioni aktivisti su to odbacili kao dalji znak otpora političkog establišmenta u borbi protiv korupcije.

Ukrajina osim zavedenog imovinskog priznanja formira Vrhovni sud i posebni protukorupcioni sud. Sudije su izgubili automatski imunitet a poslanici nemaju više pravo imenovati nove sudije. Reformatori u Kijevu međutim priznaju da sudije neće lako slati svoje korumpirane kolege iza rešetki jer bi se to u budućnosti moglo okrenuti prema njima.

“Odlučuju li sudije objektivno? Misli da ne, jer shvataju da bi time otvorili Pandorinu kutiju”, misli Petrenko. “Osjećamo kako se stari sistem brani”, žali se šef Ukrajinskog narodnog protukorupcijskog ureda Artem Syntnyk.

idnes.cz

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 1.6.2017. u 21:32