Ukrajina: Demonstranti napuštaju Gradsku vijećnicu, glavni štab revolucije

tačno.net
Autor/ica 16.2.2014. u 10:23

Ukrajina: Demonstranti napuštaju Gradsku vijećnicu, glavni štab revolucije

Ukrajinski demonstranti napuštaju Gradsku vijećnicu, svoj glavni štab revolucije, odnosno simbolično mjesto dugotrajnih antivladinih demonstracija.

“Gradska vijećnica je gotovo u potpunosti evakuisana”, kazao je Ruslan Andriyko, glasnogovornik ukrajinske opozicije, prenose strane agencije.

Naime, demonstranti su se odlučili napustiti Gradsku vijećnicu nakon što su vlasti obećale da će odbaciti sve optužbe protiv demonstranata ukoliko se oni isele iz vladine zgrade i uklone barikade.

Podsjetimo, Gradska vijećnica je okupirana 1. decembra 2013. godine, nakon što je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odustao od planova saradnje Ukrajine i EU te odlučio se okrenuti Rusiji. U zgradi je, nakon što su je preuzeli demonstranti, uspostavljena kantina i improvizirana bolnica, a vijećnica je služila kao “dom” za blizu 700 demonstranata.

Ukrajinske vlasti su u petak objavile da su oslobodile 234 demonstranta koji su privedeni tokom dvomjesečnih demonstracija. Optužnice protiv njih nisu ukinute, ali je evakuacija Gradske vijećnice bila ključni uslov za primjenu zakona o pomilovanju demonstranata koji bi prema ukrajinskim zakonima mogli dobiti i do 15 godina zatvora.

Neki demonstranti odbijaju se povući, te tvrde da će ostati na trgu Maidan i u tri zgrade u blizini trga.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 16.2.2014. u 10:23