UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONEVU U PRAGU

Vladimir Kapuralin
Autor/ica 17.4.2020. u 12:18

UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONEVU U PRAGU

Foto: REUTERS/David W Cerny

Lokalne vlasti okruga Prag 6, uklonili su sa javnog prostora 3. aprila 2020. spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviću Konevu, oslobodiocu Praga. Prilikom oslobađanja nije korištena teška artiljerija zahvaljujući čemu grad nije razrušen. Oslobađanje Čehoslovačke od nacističkih okupatora i domaćih izdajnika, plaćeno je gubitkom 140.000 života vojnika Crvene armije. Danas 30 godina nakon kontrarevolucije, reakcionarne lokalne snage uklonile su spomenik heroju, učinjeno je to kukavički u jeku pandemije virusa SARS-cov-2, kada je pažnja javnosti smanjena zbog ograničenog kretanja.

Ovaj sramotan čin osudile su mnoge progresivne političke i društvene organizacije. Između ostalih Sekretarijat Evropske Komunističke Inicijative ECI, koje je član i Socijalistička radnička partija, zatim Češki mirovni pokret i drugi.

REUTERS/David W Cerny/File Photo

Odluka praških vlasti, očekivano izazvala je žestoku reakciju ruske strane, zatražili su da im Češka ustupi statuu, što su ovi odbili. Na prijedlog ministra obrane Ruske federacije Sergeja Šojgua, donesen je zakon o zaštiti spomeničkog naslijeđa i pokrenuta istraga, što češku vladu ne obavezuje, ali uključuje podizanje međunarodne tjeralice, zbog čega češki političari uključeni u ovu prljavu rabotu mogu imati problema prilikom odlaska u inozemstvo.

Zanimljivo je da je postupak praških vlasti kritizirao i češki predsjednik Milos Zeman: „Uklanjanje spomenika maršalu Konevu smatram glupošću“, rekao je Zeman dodavši: „Maršal Konev je oslobodio ne samo Prag, nego i Aušvic, on ima svoje mjesto u Pragu, dok ti koji spomenik sklanjaju, ništa vrijedno u životu nisu uradili. To je njihova karakteristika. Zavide dostignućima drugih. Zavide onima koji su naslikali sliku ili podigli spomenik i teže da to unište. Na žalost, takvih ljudi ima dosta, njih pokreće mržnja i zavist, umjesto poštovanja tuđih uspjeha“, istakao je Zeman.

Socijalistička radnička partija pridružuje se osudi svih subjekata i pojedinaca, koji su osudili ovaj čin i zahtjevu za povratak spomenika na dosadašnje mjesto.

Član Predsjedništva, Vladimir Kapuralin

Vladimir Kapuralin
Autor/ica 17.4.2020. u 12:18