Uklanja se migrantski logor ‘Džungla’, što će biti s djecom?

tačno.net
Autor/ica 15.10.2016. u 11:08

Uklanja se migrantski logor ‘Džungla’, što će biti s djecom?

Foto: PHILIPPE HUGUEN / AFP

UNHCR je u petak priopćio kako pozdravlja planove o uklanjanju migrantskog logora u Calaisu na sjeveru Francuske, međutim rastu strahovanja da djeci bez pratnje prijeti krijumčarenje ne budu li primjereno zaštićena tijekom uklanjanja logora.

Trošni logor postao je simbol europske borbe da odgovori na priljev migranata koji bježe od rata i siromaštva – tzv. Džungla dom je za više od 6000 ljudi što sanjaju o odlasku u Veliku Britaniju, samo 33 kilometara preko kanala La Manche.

Predsjednik Francois Hollande rekao je prošli mjesec da bi Francuska željela potpuno zatvoriti Džunglu do kraja godine. Plan je da se migranti premjeste u malim skupinama širom zemlje, daleko od opcije započinjanja novog života u Velikoj Britaniji. “To je dobrodošlo … Džungla je već godinama problematična i UNHCR već dugo preporuča da se logor zatvori”, rekao je glasnogovornik te organizacije Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Životni uvjeti su strašni, nema najosnovnijih stvari, neprimjerena sanitarna infrastruktura, slabi sigurnosni uvjeti, nedostaju osnovne usluge”, kazao je.

On je rekao da će migranti biti obaviješteni o tome kad će se logor početi uklanjati te dodao da francuska vlada mora organizirati primjeren smještaj za sve one koji napuštaju logor. Edwards je kazao da je također ključno osigurati nadzor djeci bez pratnje za vrijeme uklanjanja logora jer im prijeti rizik krijumčarenja, zlostavljanja ili iskorištavanja. Procjenjuje se da je 1200 djece bez pratnje koja trenutno žive u Džungli, od kojih je za oko 180 utvrđeno da imaju članove obitelji u Velikoj Britaniji.

N1

tačno.net
Autor/ica 15.10.2016. u 11:08