Uhićeno stotine američkih radnika i prosvjednika za vrijeme štrajka za bolje uvjete rada u objektima brze prehrane

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 14:39

Uhićeno stotine američkih radnika i prosvjednika za vrijeme štrajka za bolje uvjete rada u objektima brze prehrane

Stotine zaposlenika fast food restorana, MC DonaldsaBurger KingaKFC-ja i drugih, koji zahtijevaju povećanje minimalne plaće na 15 dolara po satu uhićeno je na današnjem prosvjedu održanom u svim većim gradovima širom SAD-a. 

Policija navodi kako su uhićeni zbog neposluha, uhićeni prosvjednici ističu kako su takvo ponašanje zamislili upravo iz razloga da budu uhićeni jer će jedino tako uspjeti privući pažnju na probleme s kojima se suočavaju.

Mnogi od restorana brze prehrane, od kojih su neki franšize o čijim plaćama zaposlenika odlučuju predsjednici korporacija u čijem su vlasništvu, a ne upravitelji restorana, plaćaju svoje radnike minimalnih 7,25 dolara po satu ili neznatno više. Akcijom prosvjeda na državnoj razini protiv plaće s kojom se ne mogu pokriti osnovni životni troškovi pozvalo se na povećanje minimalne plaće na 15 dolara po satu, ne samo za radnike fast food restorana, nego i za sve ostale potplaćene radnike uslužnih djelatnosti.

Do četvrtka popodne organizatori su objavili kako je 436 ljudi uhićeno sveukupno, od kojih 43 u Detroitu19 u New Yorku23 u Chicagu10 u Las Vegasu. prosvjednici u New Yorku su uhićeni nakon što su blokirali promet ispred Mc Donalds restorana na trgu Times Square. Losanđeleska policija upozorila je prosvjednike koji su sjedeći na cesti blokirali promet kako njihovo ponašanje prelazi legalne okvire te ih je nakon uhićenja privela.

“Definitivno smo napravili korak prema gore, osjećam kako je pravda na našoj strani”, rekao je Douglas Hunter, zaposlenik Mc Donaldsa iz Chicaga koji, kako kaže, se muči s podizanjem i obrazovanjem svoje 16 godišnje kćerke “Smatramo kako je u zemlji bogatoj poput naše ovo stvarno sramotno.”

U gradu Milwakuee demokrat Gwen Moore, predstavnik u američkom kongresu, uhićen je skupa sa nekoliko prosvjednika.

Ovi prosvjedi, sedmi su u nizu otkako je 2012. započela borba za povećanje minimalne plaće, a sindikalni stratezi odonda osmišljavaju načine kako da povećaju napore kojima bi se povećao pritisak na lance restorana.

Sindikat uslužnih djelatnika (SEIU) potrošio je više od deset milijuna dolara kako bi potaknuo prosvjede, koji su sada već poprimili značajke pokreta, i pozvao druge uslužne djelatnike da se pridruže prosvjedu te tako izraze solidarnu podršku.

“Integracijom svih osoba na minimalnoj plaći zaposlenih u uslužnim djelatnostima ovaj prosvjed počinje ličiti na pokret”, rekao je Kendall Fells organizator pokreta zvanog Fast Food Forward.

Upravitelj Nacionalnog vijeća lanaca restorana Rob Green izjavom se kritički osvrnuo na prosvjede: “Poticanje aktivnosti koje u opasnost dovode živote zaposlenika kao i kupce u restoranima neodgovorno je i uznemirujuće. Sindikati pozivaju na građanski neposluh dok se u stvarnosti radi o ilegalnoj akciji nezakonitog stupanja na posjed.”

I najveći lanac restorana Mc Donalds se prije početka prosvjeda obratio američkoj javnosti izjavom u kojoj, između ostalog stoji: “Ovo nije štrajk već dobro organizirane demonstracije na kojima se ljude iz različitih krajeva zemlje dovodi u restorane. Mi i naše franšize podržavamo poštene plaće koje su kompatibilne s tržišnom konkurencijom, vjerujemo kako bi bilo kakvo podizanje minimalne plaće moralo doći kroz duži vremenski period kako bi se vlasnici manjih i srednjih restorana, kakva je većina onih koji upravljaju našim poslovima, mogli nositi s nastalim gubicima.”

“Nadamo se kako će se ovi prosvjedi proširiti na druge gradove i države”, rekla je Mary Kay Henry, predsjednica SEIU-a. Dodala je kako su jednodnevni štrajkovi u prošlosti uspjeli na nekim mjestima u SAD-u primjerice u Seattleu gdje je minimalna plaća, nakon prosvjeda, postavljena na 15 dolara po satu, u San Franciscu se razmišlja o tome, a gradonačelnik Los AngelesaEric Garcetti, predložio je ovog tjedna podizanje minimalne plaće na 13 dolara po satu.

Američki predsjednik Obama zalaže se za povećanje minimalne plaće na državnoj razini na 10.10 dolara po satu, pri čemu nailazi na žestok otpor republikanaca i poslovnih grupa koje smatraju kako bi takvo povećanje stopiralo kreiranje novih radnih mjesta.

“Da se ja svakodnevno trgam u industriji uslužnih djelatnosti i želim poštenu plaću za pošten rad, učlanio bi se u sindikat, također želio bi da se više zastupnika demokratske stranke brine za moj položaj”, rekao je na govoru održanom na Praznik rada koji se u Americi održava 1. rujna.

advance.hr

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 14:39