Uhapšen drugi bombaš iz Bostona

tačno.net
Autor/ica 20.4.2013. u 07:55

Uhapšen drugi bombaš iz Bostona

Tinejdžer koji je osumnjičen za bombaške napade u Bostonu je nakon dramatične potere konačno uhvaćen u petak uveče u predgrađu grada, saopštila je lokalna policija

Džohar Čarnajev (19) je pronađen uz pomoć helikopetra kako se krije na jednom brodu u dvorištu u Votertaunu. On je ranije u petak izbegao hapšenje u pucnjavi u kojoj je život izgubio njegov stariji brat, 26-ogodišnji Tamerlan Čarnajev.

Tri osobe su ubijene i preko 170 je povređeno u bombaškom napadu na Bostonskom maratonu u ponedeljak.

Bostonska policija je preko Twittera objavila vest o hapšenju napisavši “Uhvaćen!!! Lov je završen. Potraga je okončana. Teror je prestao i pravda je pobedila. Osumnjičeni je u pritvoru”.

Policijski zvaničnici su saopštili da je osumnjičeni bio prekriven krvlju i da je ozbiljno ranjen.

Konačnom kraju drame je prethodila burna noć tokom koje su braća, kako navode vlasti, ubila jednog policajca, ukrala automobil i potom bacala eksploziv na progonioce. Nakon što su ubili policajca Šona Kolijera, braća su se odvezla i uz pretnju oružjem kidnapovali jednog vozača u delu Bostona Kembridžu. Vozaču su rekli da su oni bombaši sa maratona.

Braća su identifikovania kao etnički Čečeni koji su živeli u Sjedinjenim Državama oko deset godina.

Na konferenciji za novinare u petak, američki predsednik Barak Obama je obećao da će potražiti odgovore na pitanje šta je motivisalo bombaše i da li su imali pomagače. On je govorio nakon što je državna policija saopštila da se osumnjičeni nalazi u Masačusets bolnici gde je smešten zbog krvarenja i ozbiljnih prostrelnih rana na vratu i nozi.

Uspeh u dramatičnoj poteri koja je trajala četiri dana je došao manje od sat vremena nakon što je su vlasti povukle naredbu građanima da ostanu u svojim domovima i ponovo pokrenule transportni sistem.

Vlasti su uhapsile osumnjičenog nakon dojave jednog stanovnika Frenklin ulice u Votertaunu, koji je izašao iz svoje kuće nakon što je policijski čas istekao i primetio krv u blizini broda u svom dvorištu. Kada je otvorio ceradu, pronašao je čoveka koji je obilno krvario i pozvao policiju.

Ubrzo su se na licu mesta pojavile sve policijske jedinice, opkolile kuću dok su helikopteri nadletali mesto. Policijaci su ispalili dve šok bombe kako bi zbunili begunca i nakon toga je došlo do polusatne razmene vatre i konačnog hapšenja.

Bostonska policija je navela da je iskoristila robota da skine ceradu sa čitavog čamca, te da su osumnjičenog posmatrali termalnom kamerom iz helikoptera.

“Izgubio je mnogo krvi, verovatno je bio pogođen prethodne noći”, rekao je Dejvid Prokopio iz masačusetske državne policije.

Okupljeni građani su aplaudirali i slavili nakon što je osumnjičeni uhapšen, prenose američki mediji.

U bombaškom napadu u ponedeljak ubijen je dečak Martin Ričard od osam godina, Kristi Kembel (29) i Lu Lingzi (23), studentkinja na postdiplomskim studijama iz Kine.

Ranije u petak, otac Džohara Čarnajeva je izjavio da je njegov sin bio na drugoj godini studija medicine u Sjedinjenim Državama i da se nadao da će biti moždani hirurg. On je takođe optužio policiju i tajne službe da stoje iza napada na maratonu kao i da su sračunato ubili njegovog sina.

“To je teroristički napad koji je pažljivo organizovan od strane tajnih službi. Ne znam kojih. Moj sin je često išao u džamiju, tako da su ga oni jednog dana posetili i pitali zašto to radi. Da, tako nešto se dogodilo. Zato su oni svu krivicu prebacili na njega i ubili ga. To je to”, prenosi njegove reči BBC.

Međutim, Ruslan Čarni, ujak osumnjičenih koji živi u Merilendu je rekao da je “osramoćen” zbog njihovog učešća u bombaškom napadu poručivši mlađem bratu da se preda.

Upitan šta je bombaše motivisalo da to urade, on je odgovorio:”Zato što su luzeri, mrzeli su sve oko sebe”, rekao Čarni, dodavši da su svojim nedelom osramotili porodicu, čečenski narod i sve muslimanske vernike.

tačno.net
Autor/ica 20.4.2013. u 07:55