U Jemenu dvomjesečno primirje

tačno.net
Autor/ica 2.4.2022. u 09:09

U Jemenu dvomjesečno primirje

Foto: REUTERS/Khaled Abdullah

Zaraćene strane u jemenskom sedmogodišnjem sukobu prvi su put nakon nekoliko godina dogovorile primirje u cijeloj zemlji, saopćio je u petak, 1. aprila izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Hans Grundberg.

Sporazum koji je postignut uz posredovanje UN-a između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i skupine Huti koja je povezana s Iranom, najznačajniji je korak do sada prema okončanju sukoba u kojem su ubijeni deseci hiljada ljudi, a milioni gladuju, javio je Reuters.

Posljednji koordinirani prekid neprijateljstava u cijeloj zemlji bio je tokom mirovnih pregovora 2016. godine.

Posebni izaslanik UN-a Hans Grundberg rekao je da će dvomjesečno primirje stupiti na snagu u subotu u 19 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom) i može se obnoviti uz suglasnost stranaka.

U subotu počinje muslimanski sveti mjesec Ramazan.

“Cilj ovog primirja je dati Jemencima neophodan odmor od nasilja, olakšanje od humanitarnih patnji i, što je najvažnije, nadu da je kraj ovog sukoba moguć”, rekao je Grundberg u saopćenju, dodajući da će se zalagati za trajni prekid vatre.

Jemenska ekonomija i osnovne usluge, uključujući zdravstvo, kolabirali su, ostavljajući 80 posto stanovništva, od oko 30 miliona ljudi, ovisnim o humanitarnoj pomoći.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da primirje “mora biti prvi korak za okončanje razornog rata u Jemenu”, pozvavši strane da se oslanjaju na priliku za “nastavljanje uključivog i sveobuhvatnog jemenskog političkog procesa”.

Sporazumom se predviđa zaustavljanje ofenzivnih vojnih operacija, uključujući prekogranične napade, i dopuštanje brodovima s gorivom da uđu u luku Hodeidah koju drže Huti i komercijalne letove u i sa aerodroma u glavnom gradu Sani “na unaprijed određena odredišta u regiji”.

Grundberg je rekao da su se strane složile razgovarati o otvaranju cesta u Taizu, koji je zapravo pod opsadom, i drugim jemenskim regijama.

Posrednički rat

Izaslanici UN-a i SAD-a su od prošle godine pokušavali postići trajno primirje potrebno za oživljavanje zaustavljenih političkih pregovora. Huti su željeli da se koalicijska blokada prvo ukine, dok je arapski savez tražio istovremeni dogovor.

Sukob se smatra posredničkim ratom između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana. Rijad se borio da se izvuče iz tog rata, a Jemen je bio tačka napetosti s Washingtonom.

Huti su nedavno pojačali raketne i bespilotne napade na saudijsko kraljevstvo, uključujući njegova naftna postrojenja, a koalicija koju predvodi Saudijska Arabija je pojačala zračne napade.

Saudijski dužnosnik rekao je u četvrtak da je Rijad pozitivno odgovorio na prijedlog UN-a o primirju.

Jemenska vlada, koju su Huti protjerali iz Sane krajem 2014., ranije je rekla da će olakšati dogovore za oslobađanje zatvorenika, otvoriti aerodrom Sanaa i dopustiti uplovljavanje tankera s gorivom u Hodeidah.

Glavni pregovarač Huta Mohammed Abdulsalam pozdravio je primirje. Drugi visoki dužnosnik, Mohamed Ali al-Huti, rekao je da će njegova “vjerodostojnost biti u provedbi”.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je intervenirala u martu 2015. protiv Huta, kontrolira more i zračni prostor Jemena.

Strane također raspravljaju o razmjeni zarobljenika prema kojoj bi stotine s obje strane bile oslobođene, uključujući 16 Saudijaca, tri Sudanca i brata jemenskog predsjednika.

Posljednja velika razmjena zarobljenika, u kojoj je sudjelovalo oko 1.000 zarobljenika, dogodila se 2020. kao dio koraka za izgradnju povjerenja dogovorenih na posljednjim mirovnim pregovorima održanim u decembru 2018.

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.4.2022. u 09:09